“Dajemo 22 milijuna € za hrvatske eko inovacije i pomorski razvoj”

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. listopad 2020. u 22:00
Anne Lise Rognlidalen, menadžerica norveškog programa Innovation Norway za Hrvatsku

Ovaj je program prvi put u RH, a tvrtke se na natječaj za dodjelu bespovratnog novca mogu javiti do 15. studenog.

Hrvatski poduzetnici mogu računati na 22 milijuna eura bespovratne potpore iz programa za poslovni razvoj i inovacija u Hrvatskoj, koji je dio mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveške darovnice (EEA i Norway Grants). Prijave hrvatskih tvrtki primaju se do 17. studenoga.

Programom upravlja Innovation Norway, javno tijelo norveškog Ministarstva i trgovine i glavni instrument Vlade za razvoj tamošnjih poduzeća. Innovation Norway ima urede u 30 zemalja svijeta, a od siječnja ove godine postoji i predstavništvo u Zagrebu.

Kakve su specifičnosti ovog izdašnog norveškog programa govori direktorica i programska menadžerica za Hrvatsku i Grčku Anne Lise Rognlidalen.

Norveški program privatnom sektoru u Hrvatskoj daje novac za projekte. Tko je iza njega i koji su ciljevi?

Norveška nije članica Europske unije, ali je članica Europskog gospodarskog prostora (EEA). Kad je Hrvatska postala članicom EU postala je i članicom EEA. Potpore EEA i Norveške su doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika u EEA-u i jačanju bilateralnih odnosa s 15 zemalja EU u srednjoj i južnoj Europi.

Program za poslovni razvoj i inovacije u Hrvatskoj financira Norveška darovnica (Norway Grants). Opći cilj fondova je pridonijeti smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika u Europskom gospodarskom prostoru.

Tko ispunjava uvjete za ovu shemu bespovratnog novca? Koje će prihvatljive aktivnosti imati prednost?

Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su poduzeća iz privatnog sektora osnovana u Hrvatskoj. Program može financirati projekte kojima je cilj povećati stvaranje vrijednosti i održivi rast i (povećani promet i neto operativna dobit) poduzeća.

1,5

milijuna eura maksimalni iznos koji poduzeće može dobiti iz ovoga programa, neovisno o svojoj veličini

Dva su područja financiranja – Inovacije zelene industrije i Plavi rast. Prvo je po svojoj naravi međusektorsko i nudi mogućnosti širokom spektru poduzeća. To bi moglo uključivati razvoj novih ili poboljšanih zelenih proizvoda i usluga, ulaganje u ekološki prihvatljiviji proizvodni proces i/ili povećanje kapaciteta. Program pruža i mogućnost poduzećima da poboljšaju svoju konkurentnost smanjenom potrošnjom energije, vode i ulja, boljim korištenjem sirovina za povećanje produktivnosti i dobiti.

Područje fokusa Plavi rast može podržati razvoj novih rješenja u morskom i pomorskom sektoru. Duga obala s velikim brojem otoka u Hrvatskoj imaju različite izazove, ali to također predstavlja nove poslovne mogućnosti.

Navedeno bi se moglo odnositi na razvoj i ulaganje u pomorske nadgradnje (za popravak brodova), razvoj novih proizvoda iz izvora u moru/jezerima za opskrbu hranom ili lijekovima ili razvoj novih rješenja koja se odnose na morski otpad.

Ukupna vrijednost Programa je 22 milijuna eura. Ali, koliki je iznos za koji se svaka tvrtka može prijaviti?

Hrvatska poduzeća mogu se prijaviti za sredstva za financiranje projekata za razvoj inovativnih tehnologija/rješenja/proizvoda za tržište ili primjenu inovativnih tehnologija/rješenja/proizvoda unutar poduzeća. Mala i srednja poduzeća mogu se prijaviti za sredstva u rasponu od 50.000 do 1.500.000 eura, a velika za iznose od 200.000 do 1.500.000 eura. Ovaj program nema fiksnu stopu bespovratnih sredstava. Stope će biti u skladu s propisima o državnim potporama, obično približno 50% za mala i srednja, manje za velika poduzeća.

Kakav je postupak prijave? Primjerice, na natječaje za sredstva EU fondova nerijetko su zahtjevni pa su potrebni i stručni konzultanti za ispunjavanje.

Vjerujem da su naši postupci za prijavu pojednostavljeni u usporedbi s postupcima EU. Ne tražimo nikakve tiskane primjerke, postupak se provodi elektronički. Potičemo podnositelja zahtjeva da pripremi prijavu bez asistencije savjetnika kao dio izgradnje njihovih kapaciteta. Obrazac za prijavu, kao i brojni korisni predlošci potrebni za pripremu inovativnog projekta, dostupni su na stranici www.innovasjonnorge.no/Croatiainnovation, gdje podnositelj prijave može pronaći i vezu do webinara na kojem objašnjeni su postupci prijave i odabira.

Kad se očekuje objavljivanje rezultata i potpisivanje ugovora?

Obično postupci ocjenjivanja, odabira i dodjele traju 6-7 mjeseci, ali to će ovisiti o broju i kvaliteti prijava. Drugim riječima, očekujemo da će projektni ugovori biti potpisani u razdoblju svibanj-srpanj 2021. Rezultat će biti objavljen kad se postupak dodjele dovrši.

Koje su sve odgovornosti podnositelja osim što moraju ispuniti ciljeve?

Program nudi financiranje u obliku bespovratnih sredstava za projekte koji se ne bi realizirali bez njih. Podnositelj mora osigurati preostalo financiranje potrebno za projekt u obliku gotovine, bilo iz vlastitih sredstava bilo preko bankovnog zajma.

Kako ćete nadzirati proveba projekata onih koji su dobili novac?

Upravitelj Innovation Norway nadgledat će sve uspješne prijavitelje. Novac će se vratiti podnositelju zahtjeva na temelju stvarno dokumentiranih troškova. Podnositelj podnosi privremeni napredak i financijska izvješća Innovation Norwayju najmanje svakih šest mjeseci. Neki će projekti biti odabrani za specifično praćenje, pri čemu bi Innovation Norway mogao koristiti vanjsku ekspertizu povezanu s revizijom, tehničkim ili pravnim nadzorom.

Proteklih mjeseci bili ste na informativnoj turneji o programu za poslovni razvoj i inovacije u Hrvatskoj. Kakve su reakcije tvrtki?

Interes hrvatskih poduzeća bio je ogroman i nadamo se da ćemo dobiti mnogo relevantnih i dobrih aplikacija.

Što se tiče hrvatskih institucija ili tijela vlasti, s kim ste surađivali, jeste li tražili kakvu organizacijsku potporu?

Inovation Norway je strani upravitelj u potpunosti odgovoran za upravljanje Programom bez posredničkog tijela u Hrvatskoj. Ipak, Hrvatska gospodarska komora (HGK) naš je nacionalni programski partner i ima važnu ulogu u mobilizaciji hrvatskih poduzeća i stvaranju svijesti o fondovima.

Vodili ste isti program u Rumunjskoj i Bugarskoj, sad ste uz Hrvatsku zaduženi i za Grčku. Možete li usporediti poslovanje i tipove poduzetnika u tim zemljama?

Rano je uspoređivati rezultate u drugim programima s Hrvatskom. Naše iskustvo iz Rumunjske i Bugarske usredotočeno je na investicijske projekte u prerađivačkoj industriji, dok smo za Grčku dosad imali aplikacije u području istraživanja i razvoja. Nadamo se mnogim aplikacijama poduzetnika iz prerađivačke industrije u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close