‘DA ratu s bankarima, najugroženijima dug otpisati!’

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2014. u 12:03
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Dugovi građana su eksplodirali i samo u svibnju imamo novih milijardu kuna duga. Zato HURS smatra da banke pod hitno moraju ograničiti visinu kamate i omogućiti dužnicima da najprije otplaćuju glavnicu, priopćio je predsjednik te udruge Ozren Matijašević.

Dugovi građana su eksplodirali i samo u svibnju imamo novih milijardu kuna duga. Zato HURS smatra da banke pod hitno moraju ograničiti visinu kamate i omogućiti dužnicima da najprije otplaćuju glavnicu, priopćio je predsjednik te udruge Ozren Matijašević

"Apsolutno podržavamo prijedlog ministra financija Borisa Lalovca, jer se HURS već duže vrijeme zalaže da se građanima pomogne da izađu iz dužničkog ropstva. Predsjednik Ozren Matijašević kaže: „Blokirani računi građana, obrtnika i poduzetnika, ovrhe od čak 59,6 milijardi kuna, jedan su od najvećih problema, a sada je voda došla do grla. Kamate su kod nas izrabljivačke, među najvišima u Europi i banke su građane dovele na prosjački štap. Pod hitno treba omogućiti da dužnici, kada smognu novac, najprije smanjuju glavnicu, a ne zatezne kamate i troškove. Nedopustivo je da banke ne žele pristati na promjenu Zakona o kamatama jer država snosi ogroman teret dužničkog ropstva i banke bi se trebale odreći dijela profita. Tako će u konačnici postići jači ekonomski efekt – povećanje potrošnje i nova zapošljavanja", navodi se u priopćenju.

HURS od početka podržava i Zakon o stečaju potrošača koji se duže vrijeme priprema, a sada je pred finalizacijom, a pomogao bi da se dužnicima otpišu zatezne kamate i reprogramira dug. Onim najugroženijim građanima dug bi trebalo otpisati, smatraju.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Neke, socijalno osjetljive i pametne banke to već rade!

neka hrt kodira program pa ko voli nek izvoli.4000 sralno zaposlenih,grčka,11 mil. stan. u najbolje vrijeme 2700

daj odjavi pretplatu htv-u da to vidim očito ne znate da je to nemoguća misija unazad par godina


Komunizam kao ideologija je propao odavno, zar ne?

lp


bojim se da puno toga ukazuje da nije niti u Hrvatskoj niti u svijetu. samo se prilagodio i poprimio puno žilaviji oblik zvan neoliberalni kapitalizam.

New Report

Close