‘Da projekti ne kasne, bilo bi više radova’

Autor: Suzana Varošanec , 27. kolovoz 2020. u 21:59
Obujam građevinskih radova u lipnju veći 8,5% u odnosu na lani/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Obujam građevinskih radova u lipnju veći 8,5% u odnosu na lani.

Obujam građevinskih radova u lipnju 2020. u odnosu na lipanj 2019. veći je za 8,5%, pokazuju privremeni podaci DZS-a prema kojima je mjesečni rast još veći – 10,9%.

No, na razini drugog kvartala, pak, riječ je o padu od 5,1% u odnosu na prvi. Riječ je o važnom pokazatelju stanja u građevini, s učinkom i na razine plaća, navode sindikalni izvori, jer su plaće ugovorene Kolektivnim ugovorom s proširenom primjenom vezane uz kretanje obujma radova pa bi u slučaju pada uzastopno dva kvartala poslodavci i sindikati morali pregovarati o korekcijama na niže.

“Zasad nećemo pokretati pregovore”, navodi predsjednik HUP Udruge graditeljstvo Mirko Habijanec, dodajući da plaće u građevinarstvu od rujna trebaju rasti 3%.

Očekuje se povećanje narudžbi u infrastrukturi i tvrdi, da se ne kasni s provedbom projekata i EU sredstvima, posebice u vodnom gospodarstvu, građevinarstvo bi danas bilo više zaposleno nego lani u isto vrijeme. Rast obujma građevinskih radova trenutačno pozitivno utječe i na zaposlenost.

Na mjesečnoj razini za 12% porastao je obujam n zgradama, rast od 6,2% prati ostale građevine (ceste, pruge, cjevovode, mostove…). Podaci za 6 mjeseci pokazuju da je u novogradnji odrađeno 56,7% radnih sati (3 postotna boda naspram lani), a na ostalim radovima 46,3%.

Komentirajte prvi

New Report

Close