Njavro: Da, javne investicije mogu pomoći

Autor: Gojko Drljača/VL , 27. ožujak 2014. u 10:14
Đ. Njavro: Moje su ideje pozdravili Nijemci/ Boris Šćitar/PIXSELL

Primjer dobre investicije bio bi dovršetak jadransko-jonske autoceste, nastavak gradnje financirao bi se koncesijski.

Jedan od HDZ-ovih gospodarskih stratega Đuro Njavro odgovara kritičarima izvan stranke, ali i u njoj, te objašnjava program gospodarskog oporavka naslonjen na javne investicije, koji je napala vrsna ekonomistica stranke Martina Dalić.

Vjerujete li i vi da će javne investicije pomoći hrvatskoj ekonomiji?
Da, ako budu financirane iz EU fondova ili privatnim kapitalom. Primjer dobre infrastrukturne investicije bio bi dovršetak jadransko-jonske autoceste koja bi nastavno na naš sagrađeni dio sa srednjom europom povezala BiH, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Srbiju i Grčku, što bi višestruko podiglo iskorištenost i vrijednost i hrvatskog dijela autocesta. Nastavak gradnje mogao bi se i koncesijski financirati, umjesto da se u koncesiju daju već sagrađene, a podcijenjene dionice autoceste. Projekte navodnjavanja pak sagledavamo kao dio cjelokupne nove politike razvoja proizvodnje hrane kroz poticanje OPG-a. 

Vaša vizija "Izvrsnošću do blagostanja" , čini se, nije prošla kao HDZ-ova ekonomska platforma iako se čini realnija od javnih investicija?
Ne bih se složio. Program socijalno-gospodarskog preporoda oslanja se na privatno poduzetništvo i pametnu državu, na dobro organiziranu javnu upravu. Zapošljavanje kroz konkurentnost je prioritet gospodarske politike. Takve su ideje npr. naišle na podršku i kod naših njemačkih prijatelja .

Kad je riječ o izmjenama ZOR-a, vjerujete da treba zacementirati postojeće rješenje?
HDZ je ostao kritičan prema načinu kako Vlada bez socijalnog dijaloga želi nametnuti promjene ZOR-a. Promjena bi se trebala temeljiti na dogovoru poslodavaca i sindikata, uz uvažavanje i interesa nezaposlenih, posebno mladih. 

Već je izvjesno da će izbornog pobjednika 2016. dočekati velika rupa u proračunu. Što biste vi napravili?
Mi smo protiv uvođenja novih poreza. Treba sačuvati, pa i ojačati, neke prednosti našeg poreznog sustava kako bismo stimulirali domaće i strane ulagače. Deficit treba rješavati oživljavanjem ekonomskog rasta i zapošljavanja paralelno na temelju aktiviranja umrtvljenih kapitala, uz ohrabrivanje investicija i stvaranje radnih mjesta. 

Spomenuli ste reprogram dugova. Zašto je to tabu tema u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u? 
Bolje upravljanje državnim dugom, njegovo restrukturiranje, pa i reprogram, ne smiju biti tabu teme. A moj je prijedlog usko vezan uz energično restrukturiranje javnog sektora. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

ovaj “nosilac” karamarkovog “programa preporoda” ponavlja upravo one najnebuloznije koncepcije koje su uništile industriju i hrvatsku srozali među najnerazvijenije zemlje svijeta.

pa treba znati samo čitati i pisati da se uz ležernu pomoć interneta spozna kako nikad nigdje u svijetu nije neka zemlja funkcionirala tako da joj se ekonomija bazira na turizmu i obiteljskim gospodarstvima. nijedna zemlja u svijetu!

a sve zemlje koje su to pokušale, uglavnom ionako zaostale zemlje s lošim radnim navikama – srozale su se na dno. kako itko može vjerovati u koncepciju koja NIGDJE u svijetu ne funkcionira?!

takva s-anja mogu gutati samo birači kojima je ideologija ispred čak pukog preživljavanja, koji su spremni i gladovati u ime ideologije.

onda se postavlja pitanje kakvu ideologiju promiča taj hdz? odupiranje čak i bezvezno neznatnim promjenama u zakonu o radu, kao i svi njihovi istupi vezani za ekonomiju na tragu su sovjetskog boljševizma iz 30-ih godina prošlog stoljeća, doba uspostavljanja sovjetske boljševičke države. SVE što hdz zagovara ide u tom smjeru – kao desna stranka, oni bi se trebali zalagati za drastično smanjivanje državnog sektora, maksimalno olakšavanje otpuštanja, deregulaciju, privatne, a ne državne investicije, drastično smanjenje poreza; no SVE, ama baš sve njihove koncepcije su radikalno suprotne od načela desne stranke.

postavlja se pitanje zašto europske desne stranke, bili to europučani ili bilo tko drugi, uopće dopuštaju da se u njihovim redovima švreca stranka tvrdih neokomunista koji svoju vjeru u državni komunizam ne kriju niti jednim jedinim istupom?! to više nije samo pitanje trule političke situacije u hrvatskoj, nego i očiti truleži u europskoj politici.

Druže nemojte nam pomagati s javnim investicijama. Tako ste probali prije 10 godina pa ste napravili autocestu za 10B$ a hoćete je prodati za 3B$. nemojte vi ništa investirati. Pa gdje ej razlika nestala!? Jadna majka tko vama dadne trošiti javni novac, pa vi niste sposobni upravljati malim štandom a ne javnim novcem…….

New Report

Close