‘Crna kraljica’ mijenja vizuru Krapine

Autor: Lucija Špiljak , 06. veljača 2019. u 13:46
Most duljine 300 m i 50 m iznad grada oživljavanje je lokalne legende, Foto: MVA ARHITEKTI

U sklopu lokaliteta površine 3,4 ha uredit će se više od dva kilometra pješačkih staza.

Krapinsko-zagorska županija – Bajka na dlanu prošle je godine proglašena najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske, a bogatom sadržaju Zagorja mogao bi se pridružiti projekt Crna kraljica u Krapini, o kojem se priča još od 2017. Grad je nedavno dobio bespovratnih 2,29 milijuna kuna iz EU fondova, za izradu projektne dokumentacije vrijednosti 2,9 milijuna kuna, za obnovu kulturne baštine.

“Predviđena je, uz ostalo, izrada dokumentacije za obnovu kulturnih dobara, izrada studije izvodljivosti, te dokumentacije za gradnju pješačkog mosta s prilazom”, objašnjavaju iz Grada. Nositelji projekta su arhitektonski ured MVA/mikelić vreš arhitekti iz Zagreba te Ponting inženirski biro. iz Maribora. Arhitekt Tomislav Vreš objašnjava da se projekt Crna kraljica sastoji od uređenja i obnove Starog grada Krapina, uređenja parka skulptura Forma Prima u šumi Josipovac i izgradnje pješačkog mosta raspona 300 metara koji povezuje te lokacije.

“Cilj je revitalizacija oba lokaliteta, obnova postojećih i osmišljavanje novih sadržaja uz značajno poboljšanje kulturno-turističke ponude Krapine. U sklopu Starog grada, u renesansnoj zgradi Palasa uredit će se multimedijalna izložba posvećena Barbari Celjskoj, hrvatsko-ugarskoj kraljici, životu i obilježjima vladavine po kojima je postala poznata Crna Kraljica. Uz Palas, u postojećoj pećini dužine od 60 metara predviđa se zvučno-svjetlosna instalacija u formi polustransparentnog tunela koji postaje dio sustava pješačkih staza. Na brdu iznad Palasa, kao završetak staza, izgradit će se vidikovac visine 11 metara. Oblikom reinterpretira kulu koja je u sklopu utvrda ondje postojala te se nadovezuje na memoriju vidikovca s početka 20. stoljeća. Park skulptura u šumi nastao je kao rezultat kiparskih kolonija jednom godišnje krajem 70-ih i početkom 80-ih godina. Jedinstveni je primjer muzeja na otvorenom u Hrvatskoj te se predviđa obnova svih 36 drvenih skulptura, uređenje i osvjetljavanje staza i obnova drvenog paviljona Vjekoslava Richtera. Doživljaj parka upotpunit će multimedijska aplikacija proširene stvarnosti kroz koju će posjetitelji preko smartphonea moći saznati sve o skulpturama, objašnjavaju detaljno arhitekti Marin Mikelić i Tomislav Vreš.

U sklopu lokaliteta površine 3,4 ha uredit će se više od dva kilometra pješačkih staza. Pješački most duljine 300 metara i širine 1,2 metara će, navode arhitekti, asimetričnom siluetom promijeniti vizuru grada. Ocjenjuju da je najzahtjevniji dio projekta u inženjerskom smislu bio upravo most, 50 m iznad centra grada. Ideja visećeg mosta temelji se na legendi koju je popularizirao Ljudevit Gaj. Prema njemu, nad trgovištem Krapinom bila su tri grada – Krapina, Psar i Šabac – a u njima su stolovala tri brata – Čeh, Leh i Meh – od kojih su kasnije nastali svi Slaveni. Legenda govori da su, pritisnuti rimskom vlašću, dali sagraditi viseći kožnati most ojačan lancima između utvrdi. Gradonačelnik Zoran Gregurević kaže da će projekt Crna kraljica potaknuti nove turističke sadržaje.

“Oni bi trebali pridonijeti prepoznatljivosti grada kao potpune destinacije koja zaokružuje kulturnu, povijesnu, gastro i enološku ponudu”. Procijenjena vrijednost projekta je otprilike 10 milijuna eura s PDV-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close