Ćorić: Završetak izgradnje plinovoda LNG terminala Zlobin – Omišalj do kraja godine

Autor: Objava za medije , 25. rujan 2020. u 08:58

Time će, kada LNG terminal postane operativan, biti osigurana otprema plina s terminala. Investicija je to vrijedna 440 milijuna kuna, sufinancirana sredstvima europskih fondova u iznosu od gotovo 16.5 milijuna eura.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, u društvu pomoćnika ministra Zvonimira Novaka, predsjednika Uprave Plinacra Ivice Arara i članova Uprave Darije Krstičević i Marina Zovka obišao je danas, 24. rujna 2020. godine gradilište otpremnog plinovoda LNG terminala Zlobin – Omišalj.
Ministar Ćorić tom je prilikom izrazio zadovoljstvo činjenicom da radovi na otpremnom plinovodu Zlobin – Omišalj teku planiranom dinamikom unatoč pandemiji bolesti COVID-19 te da se završetak izgradnje očekuje do kraja godine. Time će, kada LNG terminal postane operativan, biti osigurana otprema plina s terminala. Investicija je to vrijedna 440 milijuna kuna, sufinancirana sredstvima europskih fondova u iznosu od gotovo 16.5 milijuna eura.
Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar zahvalio je ministru na posjeti i potpori te izrazio zadovoljstvo skorašnjom realizacijom ovog projekta od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Napomenuo je također kako se zahvaljujući dobroj pripremi i radu djelatnika Plinacra i izvođača radova, koji su često radili i u više smjena, ovaj projekt dovršava u iznimno kratkome roku.
Radovi na otpremnom plinovodu započeli su sredinom prosinca prošle godine te se istodobno odvijaju na čitavoj trasi plinovoda. U ovoj fazi gradnje gotovo sve cijevi već su zavarene, položene u rov i zatrpane. Radovi se, također, izvode i na plinskim čvorovima te blokadnim stanicama Voz i Bobuši. Polaganjem cijevi na dno Tihog kanala kod Omišlja na Krku na dubinu od 55 metara, u kolovozu su završeni radovi i na 750 metara dugoj podmorskoj dionici plinovoda. Time je uspješno dovršen tehnički najsloženiji zahvat na izgradnji tog 16,7 km dugog plinovoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close