Combis trajno kombinira rad od kuće i iz ureda, ‘pilot’ je za HT grupu

Autor: Bernard Ivezić , 24. lipanj 2020. u 07:34
Poruka je jasna - želimo da su naši zaposlenici zadovoljni i ispunjeni, kreativni i motivirani, kaže Car/SHUTTERSTOCK

No, postoje i određena pravila. Svi veći sastanci moraju biti virtualni. Ne preporučuju se sastanci u trajanju sat vremena tijekom ručka, kao ni iza 17 sati.

Combis, po veličini peta IT kompanija u Hrvatskoj i članica grupe Hrvatski telekom, prešla je na kombinaciju rada – iz ureda i od doma. Prva je to velika kompanija u Hrvatskoj koja je ovakav model rada najavila kao trajno dio svoje politike ljudskih resursa.

O tome razmišljaju i HT i A1, a čelnik Deutsche telekoma Tim Höttges prije mjesec dana najavio da će sve tvrtke DT-a krenuti u tom smjeru. Potez Combisa stoga se promatra kao pilot za cijelu HT grupu.

Svim zaposlenicima, dakle za njih 400, Combis je ponudio više modela rada koji kombiniraju rad iz ureda i od doma, uz uvjet da rad od doma ne može činiti više od 50 posto vremena.

Goran Car, glavni direktor Combisa kaže da fleksibilni model ima za cilj postići najbolji balans poslovnih i privatnih obaveza. Navodi da su novi model istestirali i da je povratna informacija od zaposlenika pozitivna, a cjelokupni posao u kompaniji pokazao se produktivniji i digitalniji.

400

zaposlenika ima Combis, po veličini peta IT kompanija u Hrvatskoj

“Sada smo napravili korak dalje u ovom smjeru, a poruka je jasna – želimo da su naši zaposlenici zadovoljni i ispunjeni, kreativni i motivirani”, kaže Car.Rad od kuće je prepušten voditeljima timova koji određuju što je za njegovu grupu najpraktičnije. Moguće su sve kombinacije, odnosno da si timovi sami organiziraju kako im je najpraktičnije.

No, postoje i određena pravila. Svi veći sastanci moraju biti virtualni. Ne preporučuju se sastanci u trajanju sat vremena tijekom ručka, kao ni iza 17 sati.

Combis se za taj prelazak i tehnološki pripremio. Svi zaposlenici rade u cloud alatima, koriste VPN zbog zaštite te videokonferencijske alate poput MS Teamsa i WebExa, Car ističe da su se nedavno preselili u novi ured te da kratkoročno ne planiraju mijenjati uredsku politiku.

“Očekujem da ćemo u pet godina promijeniti politiku po pitanju imanja ureda. Prije smo svi imali svoje urede pa prešli u open space, a danas ta priča ide dalje tako što je rad na daljinu postao trend i logično je da ga ICT tvrtke uvedu, a iskustva, novonastala rješenja i dobre prakse prenesu zatim na druge kompanije”, zaključuje Car.

Komentirajte prvi

New Report

Close