Club Adriatic ponovno ide na natječaj i čeka novog direktora

Autor: Suzana Varošanec , 29. svibanj 2018. u 13:56
Među nekretninama uz hotel Alem je i kamp u Baškom Polju/ Club Adriatic

Švicarski Immo Invest nije uplatio 54 milijuna kuna državi te se natječaj ponavlja, ali uz nepoznate uvjete.

Nakon zaključenog kupoprodajnog ugovora između CERP-a i švicarskog Immo Investa za kupnju 100%-tnog udjela u Clubu Adriatic izostala je investitorova uplata ugovorenih 54 mil.kn: natječaj je tako propao, ali je prema našim informacijama Immo i dalje zainteresiran.

Kako se doznaje, novi oglas za prodaju tvrtke Švicarci sa zanimanjem očekuju jer se kane javiti ako u novom oglasu budu određena jasna pravila igre. Trenutno pak nije jasno po kojim će novim uvjetima država tvrtku prodavati, a čini se da to ovisi i tome kako će se premostiti blokirani postupak predstečajne nagodbe (zbog upravnih tužbi). 

Neuspješni pregovori
Iako država drži i sukno i škare -vlasnik je i pretežiti vjerovnik pa bi mogla brzo riješiti, problem je očito složeniji nego li se mislilo. Ideja da predstečajne vjerovnike isplati investitor prije nego li što postane vlasnik, i da dužnik povuče svoj predstečajni zahtjev, nije se pokazala učinkovitim rješenjem. Švicarska tvrtka u pregovorima s vjerovnicima postigla je dogovore sa svima iz privatnog sektora, ali nije prikupila izjave vjerovnika iz javnog sektora vezano za njihovo namirenje.

Pregovori su zapeli zbog naplate kamata i za razdoblje nakon otvaranja predstečaja. Iako je propisano da kamate prestaju teći otvaranjem predstečaja, zakon je nedorečen po pitanju što se zbiva kad je postupak predstečajne nagodbe u mirovanju, što je ovdje slučaj. Službenog mišljenja na tu temu nema, pa se investitor povukao uz cijenu milijunskog iznosa izdane garancije. Hipotetski, izbor modela može se svesti na dvije do tri varijante, a jedna od njih je da država proda tvrtku u današnjem stanju.

To znači bez obveze podmirivanja unaprijed predstečajnih vjerovnika jer bi obveze iz PSN bile problem kupca.  Dokapitalizacija je također moguće rješenje po kojem bi strateški partner postao većinski vlasnik te bi donio svježi novac i zajednički bi rješavali predstečajne vjerovnike. Kako se doznaje iz CERP-a, u ovom trenutku nisu u mogućnosti precizirati ni definirati uvjete ponovljenog natječaja za prodaju CA. 

Ponovno procjene
Nakon što se raspiše oglas te zaprime pisma interesa potencijalnih ulagača i izvrši procjena društva, navode, "Upravno vijeće CERP-a će definirati konačne uvjete prodaje". Uz to, kako je direktor CA Karlo Čulo imenovan za novog člana Uprave Jadrana Crikvenica, iz CERP-a poručuju da je Čulo na staroj funkciji do opoziva. Nakon opoziva, tj. nakon što nadležno Ministarstvo dostavi prijedlog kandidata, a UV CERP-a donese odluku temeljem tog prijedloga te predloži NO društva imenovanje, Club Adriatic će kažu imati novog direktora. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lako je prodat dionice Končara, gdje je sve čisto. A kad upadneš u smeđu tekućinu i vidiš prepredenost i podlost okruženja… nema ti kruha, sve dok se mentalitet ne promijeni.

New Report

Close