Treba ih nagraditi ne stalnim isplatama od po 2.000 kuna, nego po broju održanih sjednica

Autor: Marija Brnić , 17. lipanj 2021. u 13:43
Foto: GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Stav je Državne revizije da ih treba nagraditi ne stalnim mjesečnim isplatama od po 2000 kuna neto (maksimalno predviđeno vladinom odlukom), nego po broju održanih sjednica.

Tvrtkama u državnom vlasništvu čije su poslovanje pročešljali državni revizori, preporuka je mijenjanje načina isplate naknada članovima nadzornih odbora.

Riječ je o Jadroplovu i Zračnoj luci Dubrovnik, a iako su postupali po propisima, stav je Državne revizije da ih treba nagraditi ne stalnim mjesečnim isplatama od po 2000 kuna neto (maksimalno predviđeno vladinom odlukom), nego po broju održanih sjednica.

U slučaju dubrovačkog aerodroma za 2019. su troškovi za nagrade članovima NO-a bili 274.000 kuna bruto, održane su tri sjednice, dok je kod Jadroplova trošak 141.000 kuna (5 sjednica u godini).

Jadroplovu su revizori skrenuli pažnju i na nagrade za uspješnost u radu zaposlenicima, koje se kreću od 200 do 3800 kuna mjesečno, na razini godine 339.000 kuna bruto. Revizori zamjeraju da nisu utvrđeni jasni kriteriji za nagrađivanje, sugeriraju upravi splitskog brodara da to korigira.

Najviše prigovora u izvješćima za obje državne tvrtke odnosi se na nabavu, s tim da Jadroplov nije obveznik javne nabave. No, oba su od revizije dobila bezuvjetno mišljenje, uz izuzetak Jadroplova kojem je u jednom dijelu, o financijskim izvještajima, zabilježeno uvjetno mišljenje.

Razlog je što su na računu prihoda od prodaje goriva evidentirali uplate naručitelja za gorivo koje je u brodu kod preuzimanja od Jadroplova, a uplate za gorivo koje je tvrtka otkupila od naručitelja kod povratka broda na računu troškova za gorivo, uz koje su još evidentirani i troškovi za gorivo koje je kroz godinu nabavljao Jadroplov.

Revizori su utvrdili da nije vidljivo za koliko je društvo otkupilo goriva od naručitelja. Iskazani prihodi od prodaje goriva su gotovo 50 milijuna, a troškovi za nj gotovo 60 milijuna kuna. Uprava je najavila da će korekcija biti u revidiranim financijskim izvješćima za 2020.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gluposti. Za sto ih treba nagraditi? To sto svoje debele riti stave na stolac? Nek ih nagrade po ucinku a ne po guzarini.

New Report

Close