Cineplexx i brojni partneri okupljeni na projektu EU Kino za mlade i za Zeleni plan EU-a

Autor: Suzana Varošanec , 20. svibanj 2022. u 14:39

Projekt EU Youth Cinema: Green Deal – započeo na Danima Europe u Austriji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, u kinima i na streaming platformi www.euyc.green. predstavlja iznimne europske filmove o temama kao što su održivost, zaštita klime i društvena odgovornost. Pokrenut je u Europskoj godini mladih 2022., očekuje se da će trajati ukupno 24 mjeseca i nudi stalan program sa snažnim multikulturalnim pristupom i jasnim fokusom na informiranje i edukaciju o Zelenom planu EU-a, dok glavni financijski direktor i jedan od partnera Cineplexxa Christof Papousek ističe: “Film je odraz društva i često je oblikovan vremenom i izazovima u kojima živimo te kao takav utječe i može dotaknuti različite naraštaje, posebno one mlađe!”

Film je medij koji je istinski pripovjedač i čuvar povijesti, ali u isto vrijeme nikada ne može ostarjeti, jer se ponovno rađa sa svakim novim naraštajem, i stoga kako ističu pojedini znalci filmske industrije, inače istaknuti partneri na važnom projektu EK, film kao takav bio je i ostat će odličan način da se dođe do mlade publike i potakne zanimanje mladih. Slogan Pokreni film za zelenu Europu doslovno znači na liniji ostvarivanja ciljeva Zelenog plana EU-a, tako da izvanrednim filmovima, stručnim razgovorima i sofisticiranim didaktičkim konceptom organizatori ovog projekta žele potaknuti upravo zanimanje mladih za ostvarivanje ciljeva Zelenog plana EU-a.

Riječ je o projektu pod imenom EU Youth Cinema: Green Deal, a započeo je na Danima Europe u Austriji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, u kinima i na streaming platformi www.euyc.green. te predstavlja iznimne europske filmove o temama kao što su održivost, zaštita klime i društvena odgovornost. Pokrenut je u Europskoj godini mladih 2022. i očekuje se da će trajati ukupno 24 mjeseca, pa kako navode organizatori nudi stalan program sa snažnim multikulturalnim pristupom i jasnim fokusom na informiranje i edukaciju o Zelenom planu EU-a. Projekt uživa podršku brojnih i jakih partnera iz više zemalja, među  kojima je i tvrtka Cineplexx International, kao i nekoliko europskih nevladinih organizacija, bitno je teći da ga EU sufinancira i da je u nekoliko zemalja projekt pokrenuo i koordinirao LET’s CEE Film Festival, s time da su u Hrvatskoj Culture Hub Croatia iz Splita i Centar za kulturu dijaloga – CKD iz Zagreba partneri za ovdašnja kino događanja, ujedno oni koji projekt također podržavaju.

U vezi konkretne podrške temi koja je važna za sve nas, no kaže posebno za budući naraštaj, glavni financijski direktor i jedan od partnera Cineplexxa Christof Papousek generalno skreće pozornost na značajnu ulogu filma kao medija.

“Film je bio i uvijek će biti jedinstveno umjetničko djelo koje nam omogućuje da izrazimo emocije i ispričamo priču na vrlo živopisan način. Film je odraz društva i često je oblikovan vremenom i izazovima u kojima živimo te kao takav utječe i može dotaknuti različite naraštaje, posebno one mlađe”, navodi Papousek poručujući da je medij koji je istinski pripovjedač i čuvar povijesti, ali u isto vrijeme nikada ne može ostarjeti, jer se ponovno rađa sa svakim novim naraštajem, i kao takav bio je i ostat će odličan način da se dođe do mlade publike.

Cineplexx je vodeći lanac kina u Austriji i regiji jugoistočne Europe. S više od četiri desetljeća iskustva u ovom području. Danas se Cineplexx mreža sastoji od 50 multipleksa i 6 tradicionalnih kina u Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Grčkoj, Italiji i Rumunjskoj, s preko 300 kino dvorana. Više od 12 milijuna filmskih posjetitelja godišnje posjeti Cineplexx kina, o kojima se, kako navode, dobro brine više od 1.300 zaposlenika, pa je očito njihovo uključivanje u projekt višestruko važno. Izbor zelenih filmova koji će potaknuti održiviji način života sastoji se od 25 europskih filmova. Na programu su u kinima Cineplexx u 20 europskih gradova u Austriji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, kao i na streaming platformi, a edukativni program upotpunjen je radionicama, predavanjima, raspravama i didaktičkim materijalima. Zahvaljujući podršci Predstavništva Europske komisije u Austriji, filmovi će biti dostupni od 9. do 31. svibnja putem www.euyc.green, a konkretnije prema redatelju Andrij Shcherbaku posrijedi je među ostalima sjevernomakedonski dokumentarni film Honeyland, nominiran za dva Oscara, koji će biti prikazan u kinima, na internetu počevši od 9. svibnja dostupan je film More than honey/Više od meda (Švicarska/Njemačka/Austrija), a uz niz multimedijskih sadržaja, ukrajinski animirani film Prychynna priča o ljubavi bit će ponuđen besplatno svakome tko je zainteresiran diljem svijeta. Ova umjetnička filmska balada, kaže, simbolična je slika Ukrajine koja se bori za život, neovisnost i slobodu!

 

Komentirajte prvi

New Report

Close