Cijena goriva raste, Ćorić najavio intervenciju države: ‘Vlada će danas reagirati’

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2022. u 13:02
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirao je porast cijena plina. ‘Ovakav skok nitko nije očekivao i nije se mogao predvidjeti‘

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, nakon koje je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi medijima govorio o nabavi i cijenama prirodnog plina, piše N1.

Komentirao je porast cijena plina. “Ovakav skok nitko nije očekivao i nije se mogao predvidjeti. Takva metodologija se 2016. smatrala optimalnom”, rekao je Ćorić.

Na pitanje je li vrijeme pokazalo da su pogriješili izborom takve metodologije, ministar kaže kako nije, jer trenutnu situaciju nitko nije mogao predvidjeti: “Promjena metodologije u ovom trenutku neće donijeti ništa.”

Rekao je da zasad ne može reći koliko će točno cijene plina porasti. ”Vidio sam u medijima da je to 30 posto. Logika je da ćemo morati iznaći sredstva za to, na teret državnog proračuna. Ako je točna teza o 30-postotnom povećanju, riječ je o 55- 56 milijuna kuna više”, rekao je.

Ponovio je da se nalazimo u fazi ogromnog šoka cijena plina i nafte.

Što se tiče pomoći poslodavcima, Ćorić kaže da su svjesni udara zbog visokih cijena plina, a na GSV-u o tome nisu razgovarali. “GSV je bio koncipiran sa šest točaka, došli su na drugu. Pomoć poslodavcima nije bila. Razgovarali smo prošli tjedan s HGK-om, HOK-om, HUP-om, svjesni smo udara”, rekao je i dodao da su vaučeri za građane sigurni, “uvećani i povećani u opsegu”.

Dotaknuo se i skoka cijena barela nafte: “Vlada će reagirati danas”, otkrio je.

Na pitanje je li Vlada već podnijela zahtjev za reviziju arbitraže za dioničarski ugovor Ina-MOL “Sutra je rok za to i u okviru roka Vlada će reagirati. Sve je spremno, ovakvi zahtjevi se u pravilu podnose zadnji dan roka”, rekao je ministar.

Dotaknuo se optužbi Damira Vanđelića da su Vlade radile na štetu Ine i nisu reagirale kada je bilo potrebno. Rekao je da je s Vanđelićem korektno surađivao kada je bio član Nadzornog odbora Ine.

“Iz njegovih istupa mi se čini da propituje postupke i reakcije i procese u RH i tako se polako politički angažira, iako je cijelo vrijeme politički neaktivan. Pozdravljam njegov politički moment i njegove komentare stavljam u kontekst njegovom političkog angažmana.”

Kaže da Ina ide svojim smjerom. “Želio sam odvojiti pitanje funkcioniranja Ine od strančarenja i politiziranje”, kazao je.

Bivši član NO-a Ine izrazio je sumnju u postojanje ponude i pregovora o otkupu dionica Ine od MOL-a. “Ako misli da nije iznesena ponuda drugoj strani, onda krivo misli. Druga strana zna što mi mislimo o otkupnoj cijeni Ine”, odgovorio je Ćorić na optužbe Vanđelića i dodao da je očito da se s MOL-om nisu usuglasili oko cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close