Cigarete od 1. srpnja znatno skuplje, trošarine na kavu manje

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2012. u 13:07
PXL

Ukida se porez na luksuzne proizvode, a po svemu sudeći pojeftinit će i automobili.

Ministarstvo financija i Carinska uprava danas su predstavili prijedloge izmjene trošarinskog sustava i sustava oporezivanja posebnim porezima radi usklađenosti s europskom regulativom. Iako ni ministar financija Slavko Linić ni njegovi suradnici nisu iznijeli ni jednu konkretnu brojku, rekli su da je za očekivati kako će se trošarine na kavu i bezalkoholna pića smanjiti tako da bi cijena tih proizvoda trebala biti približna onima koje imaju zemlje u okruženju. To čine zato da građani ne idu u kupnju namirnica preko granice. Što se tiče cigareta i ostalih duhanskih proizvoda, već 1. srpnja oni će znatno poskupjeti, a dodatna poskupljenja duhana polako će se uvoditi i iduće tri godine.

Iako EU direktive nalažu uvođenje trošarina na prirodni plin i električnu energiju, građani će biti oslobođeni svih nameta. Tako na električnu energiju te prirodni plin koji se koriste u kućanstvima ili kao pogonsko gorivo za motorna vozila neće biti uvedene trošarine. Neće biti trošarina ni za goriva koja koriste domaći brodari i nacionalni pomorski prometnici, dok će privatni izletnički brodovi morati plaćati trošarinu na pogonsko gorivo. Isto vrijedi i za zračni promet – trošarine za gorivo plaćat će samo privatni izletnički avioprijevoznici.

Zanimljivo je da će se ukinuti i poseban porez na luksuzne proizvode poput nakita, odjeće i obuće jer, kako su rekli u Ministarstvu financija, od tih poreza nije bilo znatnih prihoda, a istodobno su smanjivali konkurentnost domaćih proizvođača. Poseban porez na luksuzne proizvode, koji je iznosio 30 posto, ukida se 1. siječnja 2013. Po svemu sudeći pojeftinit će i automobili, pogotovo oni rabljeni, međutim, koliko točno, još nije poznato jer u ministarstvu nisu izradili konačne prijedloge. Kada se izrade, ići će u Sabor na dva čitanja pa su promjene moguće. Poznato je da će se favorizirati manji automobili i oni automobili koji ispuštaju manje CO2.

Komentirajte prvi

New Report

Close