Najviše rasle keramičarske usluge, obnove i adaptacije, fasaderski radovi i catering, objavljeni iznosi

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2023. u 14:17
Foto: Pixabay

U istraživanju je sudjelovalo 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Prilikom naručivanja usluga vrlo je važno da znate što točno dobivate i koliko ćete platiti dogovorenu uslugu. To je posebno važno u razdobljima visokog rasta cijena. Prikupite barem tri ponude provjerenih izvođača i usporedite ih.

Na temelju istraživanja koje smo proveli među obrtnicima i poduzećima za dom i posao te analize ponuda, otkrivamo koliko su se promijenile cijene odabranih obrtničkih i drugih usluga, piše Trebam.hr.

Ako trebate usluge, rezultati istraživanja pomoći će vam u procjeni ponuda izvođača. Obrtnicima i poduzetnicima pak nude uvid u planove i način poslovanja konkurenata. Podatke su prikupljali u srpnju 2023. godine. U istraživanju je sudjelovalo 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Osim obrtnika, građevinara i majstora za energetska rješenja ovaj put smo u istraživanje uključili i pružatelje poslovnih i drugih usluga koje možete naći na Trebam.hr, poput knjigovodstvenih servisa, servisa za čišćenje, tvrtki za izradu web stranica te catering.

Inflacija u obrtničkim i drugim uslugama

Navedene su prosječne cijene za odabrane usluge, stvarne cijene mogu se razlikovati ovisno o složenosti i drugim čimbenicima.
PanogaUslugaTrenutna cijenaPoskupljenje u jednoj godini
Adaptacija kupaoniceadaptacija kupaonice630 €/m²+18 %
Adaptacija stanaadaptacija stana420 €/m²+16 %
Arhitektiizrada glavnog projekta4700 €+12 %
Unutarnji dizajnizrada projekta interijera30 €/m²+ 11 %
Energetski certifikatiEnergetski pregled i certifikat1,7 €/m²+13 %
Električariizrada električnih instalacija16,5€/m²+18 %
FasaderiIzrada fasade s materijalom42 €/m²+18 %
Geodetiuređenje međe350 €+16 %
Gradnja kućegradnja kuće ključ u ruke800 €/m²+14 %
Keramičaripostavljanje pločica17 €/m²+21 %
Klima uređajiklima uređaj s ugradnjom (2,5 kW)740 €+13 %
Krovopokrivačigradnja novog krova (rad)22 €/m²+15 %
ProzoriPVC prozor (dvokrilni, 120 x 120)190 €+11 %
Soboslikaribojanje zidova2,8 €/m²+16 %
Stolarikuhinja po mjeri (furnirani iveral)450 €/dužni metar+12 %
Suha gradnja (knauf)izrada pregradnih zidova17 €/m²+13 %
Vodoinstalateripostavljanje vodovodne instalacije19 €/m²+18 %
Cateringtopli meni16 €/po osobi+23 %
Izrada web stranicaizrada web stranice (do 10 stranica)950 €+18 %
Knjigovodstveni servisiknjigovodstvo za poduzeće120 €/mjesec+9 %
Servisi za čišćenjegeneralno čišćenje stana2,7 €/m²+8 %

U posljednjoj godini najviše su porasle cijene za keramičarske usluge, obnove i adaptacije, fasaderske radove i catering. Najmanje su poskupjele knjigovodstvene usluge i usluge čišćenja.

Pregled povećanja cijena obrtničkih, građevinskih i drugih usluga za dom

Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Cijene svojih usluga najviše su podigli izvođači adaptacije kupaonica (četvrtina za više od 30 %) i stana (skoro polovica za više od 20 %) i keramičari (četvrtina za više od 30 %).

Sudionici istraživanja u anketi su trebali navesti razloge poskupljenja svojih usluga. 65 % obrtnika navelo je kao razlog poskupljenje sirovina i materijala, 35 % poskupljenje struje i goriva i 27 % uvođenje eura.

44 posto ispitanih obrtnika planira podizanje cijena u nadolazećim mjesecima – 30 posto planira povećati cijene za do 10 %, a 20 posto i za više od 10 % Nešto manje od pola obrtnika planira povećanje cijena u sljedeća 3 mjeseca.

Među njima, najviše krovopokrivača i poduzeća za adaptaciju stana (sedam od deset). Slijede knauferi, građevinari i geodeti (šest od deset). Većina od njih planira povećati cijene za do 10 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Keramika je kad se miješaju kalij kalcij i silicij i kisik pri temp od oko 800 stupnjeva, kako bi se dobila keramika.. vi pričate o ljepljenju pločica pretpostavljam?

New Report

Close