Češke bi tvrtke ulagale u Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 19. listopad 2015. u 08:24
Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova/Ž. Bašić/PIXSELL

Prilike u ICT sektoru, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, farmaceutici, energetici…

Češke tvrtke nisu zainteresirane samo za izvoz u Hrvatsku, već i za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, istaknuo je češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu, održanom u petak u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i europskih poslova Joško Klisović podsjetio je da je Hrvatska u posljednja tri tromjesečja zabilježila rast BDP-a te da rastu izvoz, potrošnja i investicije. "To su podaci koji bi trebali ohrabriti tvrtke da uzmu u obzir Hrvatsku pri donošenju poslovnih odluka", istaknuo je. Kao ključne sektore koji imaju najveći potencijal za rast i ulaganja izdvojio je informatičko-komunikacijske tehnologije, prehrambenu industriju, preciznu mehaniku, tekstilnu industriju, logistiku, farmaceutsku industriju, istraživanje i razvoj te energetski sektor.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj pak kao područja s potencijalom za razvoj suradnje izdvojila je industriju, poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, eko projekte i brodogradnju. Istaknula je turizam: lani je Hrvatsku posjetilo više od 660 tisuća čeških turista  a Češka je jedna od omiljenih destinacija hrvatskih turista. Lani je ukupna robna razmjena između Hrvatske i Češke dosegnula 553 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close