Certifikat pouzdanosti EU osim Fini benefit i za barem 30.000 poslovnih korisnika

Autor: Suzana Varošanec , 02. rujan 2020. u 22:00
Dražen Čović, čelnik Fine

Potvrđena sukladnost sa svim traženim zahtjevima za korisnike je dodatna sigurnost u odabir pouzdanog partnera za e-fakture i nacionalno i prekogranično.

Na tržištu pružatelja usluga e-fakturiranja u EU u tijeku su dinamični procesi jednim dijelom uvjetovani samom direktivom i standardom EN 16931:2017 koji propisuju okvir za harmonizaciju te interoperabilnost razmjene e-računa na razini Unije prema javnim tijelima na koja se pravila uglavnom i odnose.

Zakonodavna primjena za e-račun u RH je na snazi od 1. srpnja 2019. te je do danas posredstvom centrale platforme koju je uspostavila te je vodi Fina – uime i za račun Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prema javnim tijelima razmijenjeno više od 6 milijuna e-računa usklađenih s pravnim okvirom.

Fina je među prvim informacijskim posrednicima u Uniji, isto i u Hrvatskoj gdje ih je 18, platformu uskladila sa zahtjevima norme i standarda, no ovih dana uvrštena je i na popis EK kao pouzdani pružatelj usluge e-fakturiranja koji to potvrđuje.

Nakon uspješnoga testiranja od nadležnog Komisijinog tijela za CEF (Connecting Europe Facility) sukladnost, Agencija je dobila pozitivnu ocjenu za svoj softver za e-Račun te je uz još tek nekoliko tvrtki ušla na popis pružatelja usluge e-fakturiranja u EU, objavili su.

Kako i je s ovom ocjenom Fini potvrđena sukladnost sa svim traženim zahtjevima CEF programa, to za korisnike znači, pojašnjavaju, dodatnu sigurnost u odabir pouzdanog partnera za razmjenu e-faktura ne samo nacionalno, već i prekogranično unutar Unije.

Trenutačno ovaj sustav koristi oko 30.000 poslovnih korisnika koji će zbog nove potvrde biti dodatno sigurniji u dobar odabir te će možda to biti benefit, očekuju u Fini, za svakog novog korisnika koji se još treba priključiti sustavu e-računa.

Riječ je o testiranju koje je prvi put otvoreno ove godine te je svima u EU na raspolaganju mogućnost da svoja rješenja testiraju kako bi potvrdili navedenu sukladnost. Ta mogućnost i dalje traje za sve koji žele provjeriti svoja softverska rješenja i tako se naći na popisu EK kao pouzdani pružatelji e-fakturiranja.

U RH se svih 18 informacijskih posrednika uskladilo, dok je priliku da to potvrde na razini EU pored Fine učinio tek navodno dio njih. CEF program je inače sufinancirao uspostavu i razvoj sustava e-računa na razini EU pa i implementaciju ove direktive za sve koji su aplicirali te bili odabrani za sufinaciranje.

Prilikom odabira odlučujuća je bila kvaliteta, a Fina je s različitim partnerima koji čine projektni konzorcij svaki put bila odabrana za financiranje, projekti su ocijenjeni među najboljima, tvrde, dok je jedan čak sačinjavao najveći konzorcij u EU od 81 partnera, pretežito sastavljen od JLS-a.

Fina e-Račun je ‘zvjezdasti’ model e-Računa, za što navode da nije potrebna uspostava bilateralnih ugovornih odnosa ili sporazuma između svih strana u sustavu, već je dovoljna registracija u sustav.

Napominju i da omogućuje razmjenu računa s onim korisnicima koji ne koriste niti jedan servis za razmjenu e-računa ili koriste servis nekog drugog informacijskog posrednika.

Za razliku od pojedinih članica, u RH je razmjena e-računa između poslovnih subjekata još uvijek na dobrovoljnoj bazi, međutim raste interes da se računi razmjenjuju elektronički i većina informacijskih posrednika nudi i tu mogućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close