Novi rekord: Čak dva mjeseca ranije premašen turistički promet ostvaren u cijeloj 2018. godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2019. u 12:13
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Lani je naime, realizirano 19,7 milijuna dolazaka i 106,1 milijun noćenja.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u petak je izvijestila da je u Hrvatskoj danas premašen turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, odnosno ostvareno je 19,7 milijuna dolazaka i 106,2 milijuna noćenja.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je na današnji dan, 25. listopada, ostvareno 19,7 milijuna dolazaka turista ili 5 posto više i ostvareno je 106,2 milijuna noćenja ili 2 posto više, čime je premašen turistički promet ostvaren u cijeloj 2018. godini.

Lani je naime, kako se navodi, realizirano 19,7 milijuna dolazaka i 106,1 milijun noćenja.

"Činjenica da smo za više od dva mjeseca ranije premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma i jasnu potvrdu kako je ova turistička godina, unatoč svim izazovima, odlično provedena od strane cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

"S optimizmom ulazimo u 2020., koja će također biti zahtjevna, a naš će primarni cilj biti zadržavanje konkurentne pozicije Hrvatske u Europi, ali i daljnje pozicioniranje na novim dalekim tržištima“, poručio je Staničić.

Dodao je i da će listopad završiti s desetak posto rasta u odnosu na isti mjesec lani što svjedoči sve boljoj afirmaciji Hrvatske kao destinacije koja nudi puno više od sunca i mora.

U dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je, gledajući po destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, Viru, Malom Lošinju itd.

Promatrajući rezultate ostvarene po vrsti smještaja, najviše noćenja je ostvareno u objektima u domaćinstvu (38,8 milijuna noćenja), hotelima (24,4 milijuna noćenja) i kampovima (18,8 milijuna noćenja).

Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo kako je ovaj rezultat dokaz da Vlada ozbiljno pristupa razvoju turizma i promišlja inovativne načine vođenja turističke politike, ali i potvrda sinergijskog djelovanja svih dionika turističkog sustava, javnog i privatnog sektora, a posebice turističkih djelatnika bez kojih premašivanje prošlogodišnjih rezultata u ovoj izazovnoj turističkoj godini ne bi bilo moguće.

"Ova godina ostat će zapamćena i kao prekretnica u kojoj je izmijenjeno cjelokupno turističko zakonodavstvo te vjerujem kako ćemo u 2020., kada će se početi primjenjivati novi turistički zakoni, raditi još kvalitetnije i održivije“, kazao je Cappelli.

Komentirajte prvi

New Report

Close