Čak 5000 boca zajedničkog škrleta spremno za tržište

Autor: Marta Duić , 04. prosinac 2019. u 21:59
Novo ruho Škrleta potpisuje Marin Šubašić

U Moslavini je 68 ha vinograda škrleta, a vino je kupaža grožđa s najboljih položaja sedam vinara.

Popovača je ovih dana bila domaćin znanstveno-stručnog skupa Novo ruho Škrleta.

"S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte", istaknula je u uvodnom obraćanju docentica i moderatorica događanja Zvjezdana Marković.

Pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić pojasnila je kako Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou EU. Naime, od ukupno 227 hektra vinograda u Sisačko – moslavačkoj županiji, 76 ih je pod sortom škrlet, a od toga se 68  nalazi se u Moslavini. Važnost te autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, koji su snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju ˝Škrlet˝.

Tomislav Trdenić, predstavio je zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. ˝Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom, plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva˝, poručuje Trdenić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close