CA udvostručila dobit, putnika 3,4% više

Autor: Saša Paparella , 31. srpanj 2019. u 22:00
U aviokompaniji su rasli i troškovi usluga putnicima/Marko Prpić/PIXSELL

Bolji rezultati 2. kvartala nisu nadoknadili minus koji je u prvih 6 mjeseci 89 mil. kn.

Croatia Airlines (CA) je u drugom kvartalu 2019. zabilježila dobit iz poslovanja od 10,5 milijuna kuna, dvostruko više nakon 4,7 milijuna kuna godinu dana ranije. priopćeno je iz kompanije. 

Poslovni prihodi porasli su za šest posto, dok su poslovni rashodi porasli za četiri posto.

"Sve je to rezultat porasta broja prevezenih putnika od 3,4 posto. Međutim, ta dobit nije dovoljna za pokrivanje gubitaka zimskog razdoblja, uzrokovanih sezonalnošću hrvatskoga zrakoplovnog tržišta", napominju u kompaniji.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren operativni gubitak od 79,8 milijuna kuna, a s neto rezultatom financiranja krajnji gubitak iznosi 89,4 milijuna kuna. Operativni troškovi veći su tri posto nego lani i to zbog u većih troškova amortizacije zbog primjene novog međunarodnoga računovodstvenog standarda.   

Tržišno uvjetovani rastući trend jediničnih cijena emisija ugljičnog dioksida dodatno je opteretio poslovni rezultat s 4,9 milijuna kuna dodatnih troškova u 2019.

Također, veći su i troškovi usluga putnicima zbog povećanja troškova kabinskog osoblja primjenom beneficiranog radnog staža od početka ove godine, sukladno zakonskoj regulativi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close