C.I.O.S prošle godine prikupio više od milijun tona otpada, kreću u dvije strateške investicije

Autor: Ivan Tominac , 20. rujan 2021. u 21:59
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Njihova misija kreće od sakupljanja, a za sakupljanje otpada trenutno imaju više od 600 teretnih vozila specijalne namjene te oko 60 lokacija.

Svi živimo u vremenu hiperprodukcije i konzumerizma, što dovodi do proizvodnje različitih vrsta otpada. Ipak, kako ne bismo gledali nemile slike divljih deponija, postoji nešto što se zove oporaba. Upravo tome su usmjereni u C.I.O.S. Grupaciji, a kako govori član Uprave C.I.O.S-a Željko Teufel, gospodarenje otpadom kod njih je usmjereno tome da otpad pretvaraju u resurse.

Prilikom oporabe koriste sve raspoložive tehnike za materijalnu oporabu i recikliranje otpada, a takvim pristupom zalažu se za zatvaranje koncepta kružnog gospodarstva. Njihova misija kreće od sakupljanja, a za sakupljanje otpada trenutno imaju više od 600 teretnih vozila specijalne namjene te oko 60 lokacija. Otpad skupljaju od trgovačkih društava, ali i na kućnom pragu.

“Ponosno možemo reći da smo prošle godine prikupili više od milijun tona otpada u Hrvatskoj”, istaknuo je Teufel. C.I.O.S Grupacija je u 30 godina postojanja investirala u veliki broj postrojenja za obradu otpada. U sklopu postrojenja dobivaju linije koje im omogućuju maksimalno iskorištavanje otpada i proizvodnju sirovina.

“S ponosom najavljujem dvije nove strateške investicije. Prva je automatizirana sortirnica ambalažnog otpada i plastike koja će samoj grupaciji omogućiti povećanje kapaciteta, ali i kvalitetu dobivenih krajnjih sirovina. Drugi projekt je Sinergija visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja za energetsku uporabu neopasnog otpada i biomase. Ovim putem pozivam sve jedinice lokalne samouprave (JLS) da nam se pridruže u ovom projektu’’, rekao je Teufel.

Najavljenim investicijama će, kaže, uključiti i one vrste otpada za koje nisu imali rješenje. Da se pod njihovom palicom uspjeh nalazi iza vrata, govore i brojke koje su ostvarili do sada. Brojke kojima se mogu pohvaliti zbilja uistinu su zapažene, a trenutno kao C.I.O.S. Grupacija sudjeluju s 25 posto u količini ukupno obrađenog otpada u Hrvatskoj. Osim toga, osiguravaju ispunjenje nacionalnih ciljeva Republike Hrvatske sakupljanjem i obradom 59.000 tona otpadnih vozila i 24.000 tona električnog i elektroničkog (EE) otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close