Zbog čega hrvatska poljoprivreda stagnira unatoč velikim poticajima kojih je od 2004. do 2015. isplaćeno više od 36 milijardi kuna, dok nam se vrijednost proizvodnje smanjila za čak 27 posto. O tome, povezivanju poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma, te potencijalima domaće proizvodnje, govori Goran Buturac, znanstvenik na Ekonomskom institutu u Zagrebu.
Radili ste veliku analizu poljoprivrede i prehrambene industrije za potrebe uvrštenja u industrijsku strategiju RH. Analiza je pokazala veliku žilavost sektora koji unatoč svemu i dalje drži dobar dio BDP-a, izvoza, zapošljavanja. Što kažu brojke?
Tijekom 2014. i 2015. u Ekonomskom institutu Zagreb proveli smo istraživanje "Makroekonomska analiza izvozne konkurentnosti prehrambene industrije Republike Hrvatske". To je prvo sveobuhvatno istraživanje izravnih i neizravnih učinaka poljoprivredno-prehrambenog sektora na hrvatsko gospodarstvo i izvozne konkurentnosti ovoga sektora na međunarodnim tržištima. Rezultati potvrđuju strateški značaj tog sektora za hrvatsko gospodarstvo. Poraste li potražnja za prehrambenim proizvodima za milijun kuna, ukupni BDP Hrvatske raste za 1,96 milijuna kuna i moguće je dodatno zaposliti dvije osobe. U odnosu na druge sektore, to je treći po veličini multiplikativni učinak na gospodarstvo.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu