Burza rada se puni: U devet dana 6900 otkaza

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2020. u 15:47
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Također, kako je naknada na burzi 70 ili 60 posto plaće tijekom tri mjeseca(ovisno o plaći), ona je nerijetko viša od novca koju daje Vlada za pomoć da radnik ne bude otpušten.

Ožujak je inače mjesec kada se prazni burza rada, a lani su poslodavci morali moliti Vladu da im omogući dodatni uvoz radne snage. Nažalost, zbog pandemije korona virusa, zatvaranja ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i nedolaska turista, situacija je danas potpuno drugačija, piše 24sata.
Prema podacima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u devet dana se na burzu prijavilo 7.567 osoba, od toga njih skoro 6900 direktno iz radnog odnosa, odnosno, oni su dobili otkaz.  Podaci su zaključni sa srijedom poslijepodne.
Istovremeno je s burze otišlo 3.617 čovjeka, od čega je 2.703 zaposleno. Tvrtke koje proizvode, poput prehrambenih ili proizvođača higijenskih potrepština rade punim kapacitetima. Kada se to zbroji, u devet dana, na burzi je skoro četiri tisuće osoba više: trenutačno oko 138.700. Burza se polako puni.
Podsjetimo, predviđanju su da će ako kriza potraje mjesec dana samo oko 5000 radnika iz ugostiteljstva završit na burzi, a procjene su da bi ukupno moglo čak i 100.000 radnika izgubiti posao ako potraje do svibnja.
Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti. Najviše dolazaka bilježi Zagreb, zatim Split, Rijeka, Osijek, Pula, a najmanje ih je u Kutini i Vukovaru.
Vlada pokušava stimulirati poslodavce da ne otpuštaju i daje pomoć od 3250 kuna po radniku tijekom tri mjeseca. Ali poslodavac se obvezuje zadržati tog radnika, treba platiti ostatak plaće, dok su mu doprinosi odgođeni. Poslodavci traže da im se doprinosi otpišu, ne odgode.
Također, kako je naknada na burzi 70 ili 60 posto plaće tijekom tri mjeseca(ovisno o plaći), ona je nerijetko viša od novca koju daje Vlada za pomoć da radnik ne bude otpušten.
Na Internet stranicama Zavoda se vidi i znatan pad radnih mjesta u ponudi. Još prošli tjedan bilo je oglašeno skoro 19.000 radnih mjesta, a sada ih je nešto više od 14.000

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nemajte brige Njemačka je prije korona krize trebala milijun novih radnika. Oni će se najbrže i oporaviti i povući i ovo malo radnika što je ostalo u Hrvatskoj. Uplatite si neki tečaj njemačkog ili besplatno učite preko mnoštva aplikacija. U Hrvatskoj će se po svemu sudeći uskoro ugasiti svjetlo i za realni a onda i za javni sektor. Ostat će uhljebi u čudu: Što to bi?

Svi ti radnici su bili dobri kad je bilo viška i zarada. Sad kad nema viška sad nisu dobri. Zarada se sa radnicima nije dijelila, ali sad se nedostatak dijeli. Fuj. Pa di su strpali sve te silne dobiti kroz godine koje su im radnici zaradili. To tim “posladavcima” ili njihovim obiteljima neće pomoć kad budu na samrti… eto im ideje o čemu da razmisljaju kad neće moć disati – o svim radnicima koje su iskoristavali godinama, poimence nek se sjete i zahvale im prije zadnjeg uzdisaja. A novac koji nisu podijelili sa radnikom nek obavezno ponesu sa sobom…

New Report

Close