Brojne sunčane sate iskoristiti za uštedu energije u hotelima

Autor: Darko Bičak , 04. prosinac 2017. u 07:49
Turistički sektor je dosad bio uglavnom izuzet iz poticaja za energetsku učinkovitost/Thinkstock

I hoteli će trebati ponuditi neka rješenja energetske učinkovitosti, bilo da su to punionice u garažama ili hotelski električni bicikli.

Turistički sektor je dosad bio uglavnom izuzet iz poticaja za energetsku učinkovitost, no tu postoji velika prilika za investicije te će, kako sam Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), tako i prateće financijske institucije u narednom razdoblju usmjeriti fokus na ovu djelatnost, rečeno je na panelu "Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru", koji se održao u petak u sklopu investicijskog sajma Rexpo u Zagrebu.

Dubravko Ponoš, direktor FZOEU-a istaknuo je tom prigodom da je Fond dosad uložio 1,6 milijarde kuna u projekte energetske obnove, od kojih je dio sigurno koristio i obnovljive izvore energije. 

Ne zanemariti promet
"Dodatno je 15,6 milijuna kuna investirano isključivo u turistički sektor upravo za tu namjenu. Riječ je o 70 projekata, a siguran sam da će u narednim razdobljima interes biti i veći. Uz aktivnu ulogu koju će Fond imati kroz EU programe sufinanciranja, ulagat ćemo i nacionalna sredstva kako bi naš turizam bio još konkurentniji", najavio je Ponoš. Dodao je da se u kontekstu turizma ne smije zanemariti ni promet jer nas na tom području očekuje značajna transformacija.

 

1,6 mlrd.

kuna uložio je FZOEU u projekte energetske obnove

 

"Potrebno je razvijati infrastrukturu uz prometnice – punionice, ali i u smislu turističke ponude gradova koji će morati ponuditi alternativna rješenja mobilnosti, poput sustava javnih bicikala. I smještajni kapaciteti će trebati ponuditi neka rješenja bilo da su to punionice u garažama ili hotelski električni bicikli", rekao je Ponoš. Proračuni pokazuju da se na grijanje/hlađenje hotelske sobe potroši godišnje ekvivalent 150 litara goriva, a istovremeno turist za dolazak do te sobe potroši 1500 litara. Miroslav Madžar, izvršni direktor Jolly JBS-a je predstavio projekt Hotela Olympia iz Vodica vrijedan 170 milijuna kuna, koji je primjenom mjera energetske učinkovitosti i sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije postigao milijunske uštede. Istaknuo je da im je najteži bio početak jer su bili pioniri koji su sve učili na vlastitim greškama. 

Edukacija investitora
"Instalacija prvih 300 kW solara je bila investicija od 800.000 kuna. Projekt smo proveli u suradnji s Fondom i već u prvoj godini nam je ušteda na energentima bila gotovo 50 posto investicije. Sad imamo zgradu energetskog razreda A, fotonaponsku elektranu, solare za zagrijavanje vode, a planiramo nastaviti s drugim mjerama poput prikupljanja kišnice. Naš je zaključak da se ovakvi projekti itekako isplate i uvjereni smo da bi svaka hotelska tvrtka na Jadranu imala isto iskustvo. Naglašavam važnost kontinuirane edukacije investitora, jer često odustane od dobrih projekata zbog predrasuda da će mu procedura i papirologija usporiti realizaciju" zaključio je Madžar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close