Broj zaposlenih umirovljenika udvostručen prošle godine: Što i gdje rade uz mirovinu

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2020. u 09:26
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Godinu dana prošlo je otkako je Vlada proširila mogućnosti rada do polovine radnog vremena uz zadržavanje mirovine.

Rad u mirovini se popularizirao, zaposleno je dvostruko više osoba, ali u praksi su se pojavili i nedostaci, piše portal mirovina.hr.

Građani u obiteljskoj mirovini nemaju ovo pravo, dok se umirovljenicima s najnižom mirovinom ona umanjuje… Ukupno gledajući, samo jedan posto umirovljenika koristi opciju zapošljavanja. Brojka je nešto veća u vrijeme turističke sezone, no neznatno. Jedni rade jer su stručni i dobro plaćeni, dok drugi “crnče” u trgovačkim centrima, taksijima, tvornicama… jer od malene mirovine nemaju dovoljno za život.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, do polovice punog radnog vremena zaposleno je trenutno 3.073 korisnika prijevremene starosne mirovine te 8.815 korisnika starosne mirovine, odnosno ukupno 11.888 umirovljenika.

Trgovina kao najpoželjnija branša umirovljenika

Najdeblji kraj izvukli oni s najnižom mirovinom koja im se u slučaju rada umanjuje, dok korisnici obiteljskih mirovina nemaju pravo rada do pola radnog vremena. Umirovljeni vojnici i policajci imaju od ove godine dodatno proširena prava na rad, jer mogu birati hoće li raditi na pola radnog vremena uz isplatu cijele mirovine ili pak na cijelo radno vrijeme uz isplatu pola mirovine. Raditi na puno radno vrijeme može i branitelj sa statusom HRVI, a obustavit će mu se tek jedna trećina mirovine.

Najviše umirovljenika radi u trgovini, oko 2.200 njih. Gotovo 2.000 ih se zadržalo u stručnim i znanstvenim djelatnostima, dok je u ugostiteljstvu i hotelijerstvu trenutno svega oko 600 umirovljenika (u kolovozu ih je bilo više od tisuću). Prerađivačka industrija zapošljava oko 1.500 umirovljenika, a više od tisuću ih je i u građevinarstvu. Poslovima prijevoza i skladištenja bavi se njih oko 800, koliko ih je i u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. U prosvjeti ih je oko 400…

Najviše umirovljenika radi u gradu Zagrebu, njih gotovo četiri tisuće, u Primorsko-goranskoj županiji ih je skoro 1.400 zaposlenih, a u Splitskoj županiji oko 1.100. Gotovo 1.000 ih je u Istarskoj pa je za zaključiti kako se u mirovini najviše radi tamo gdje se i najbolje živi, jer su i mogućnosti za sam rad veće. Najmanje zaposlenih umirovljenika je u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Brojka trenutno u stagnaciji

Među zaposlenima na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine, oko 7 tisuća je muškaraca, a oko četiri tisuće žena. Kada gledamo prema zanimanjima, ipak najviše radi stručnjaka i znanstvenika, njih više od 2.000, dok je čelnika i direktora oko 1.700, koliko je i inženjera i tehničara. Tu je  1.300 službenika te jednako toliko uslužnih i trgovačkih profesija. Među umirovljenicima-radnicima je i po tisuću onih s jednostavnim zanimanjima, zatim obrtnika te rukovatelja strojevima…

Umirovljenica zbog rada za 1.500 kuna dobila 500 kuna manju mirovinu!

Ipak, trend rada u mirovini ima uzlaznu putanju. Tako je krajem 2016. godine radilo oko 2.600 umirovljenika, a krajem 2017. oko 3.500 njih. Brojka se krajem 2018. godine popela na 4.600 da bi prošle godine u jeku turističke sezone prekoračila 10.000 zaposlenih uz mirovinu.

Brojka od oko 11.000 radnika trenutno je u stagnaciji pa je teško za očekivati kako će se ona tako brzo popeti na dvostruko više zaposlenih umirovljenika koliko je predviđao bivši ministar Marko Pavić za prvu godinu proširenja mjera, piše Jasmina Grgurić za mirovina.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close