Brodosplit spasio svoju tvornicu, motore neće gasiti

Autor: Suzana Varošanec , 05. veljača 2020. u 06:33
Tvornica desetljećima proizvodi četverotaktne i dvotaktne motore

Plan nam je pogonske LNG dvotaktne motore i pomoćne četverotaktne ‘dual fuel’ motore i dalje izrađivati u Brodosplitu, kažu u tvrtki.

Brodograđevna industrija Split nije prepustila svoju tvrtku Brodosplit – Tvornica dizel motora (TDM) stečaju.

Odlučili su je spasiti i za nju imaju velike planove, a da su uspješni potvrđuje Trgovački sud u Splitu koji je odobrio Brodosplitu pristupanje dugu tog dužnika.  Sukladno njihovom opredjeljenju da sačuvaju sve segmente Brodosplita, struke i znanja stečenog posljednjih desetljeća, a pogotovo Tvornice dizel motora, iz Brodosplita navode kako za tvornicu imaju ozbiljne planove. To dokazuje i rješenje TS-a, kojim se odbacuje prijedlog za otvaranje stečaja, a tvrtka nastavlja s radom. 

U tehnološkom vrhu
Podsjećaju da njihova tvornica već nekoliko desetljeća proizvodi četverotaktne i dvotaktne motore po licenci MAN Diesel & Turbo, a tako je proizvedeno više od 180 istovjetnih "mašina".  Proizvodnja elektronički upravljanih motora zadnjih 10 godina predstavlja sam vrh tehnoloških dostignuća na ovom području i u budućnosti se, navode, može ravnopravno nositi sa svim svjetskim proizvođačima brodskih motora.   

"Međutim, zbog nelojalne dalekoistočne konkurencije koja može računati s gotovo nepresušnim izvorima financiranja, njezina održivost je bila dovedena u pitanje. Unatoč tome, plan nam je pogonske LNG dvotaktne motore, kao pogonskim gorivom koje je najčišće i ekološki najprihvatljivije fosilno gorivo, i pomoćne četverotaktne 'dual fuel' motore i dalje izrađivati u Brodosplitu", poručuju.

Tako je obustavljen postupak vođen radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad TDM-om, pokrenutim na prijedlog Fine prije tri mjeseca zbog duga od 840.000 kuna. Dio blokade već je u prosincu smanjen, a za preostalih nešto više od pola milijuna kuna ključan je rasplet u postupku na splitskom sudu u kojem je dokazan nedvojbeni status Brodosplita kao pristupatelja dugu. 

To znači da je ovaj veliki poduzetnik bonitetna i solventna kompanija, pa njegova izjava o pristupanju dugu – ocijenjena kao vjerodostojna te odobrena od suda, vjerovnicima predstavlja jako sredstvo osiguranja za ispunjenje tražbina, unutar zadanih kratkih zakonskih i sudskih rokova.

Po pravilima Stečajnog zakona pristupanje tuđem dugu uvjetovano je odobrenjem navedene izjave za koju, međutim, ako bi se pokazalo da nema valjano pokriće, pod prijetnjom građanskopravne odgovornosti za štetu odgovara  davatelj. 

Tražbine vjerovnika
Posrijedi je nekoliko vjerovnika s vrlo malim iznosima tražbina, s iznimkom Croatia osiguranja koji sam potražuje oko 500.000 kn. Izjava o pristupanju dugu od 29. siječnja ovjerena je pred javnim bilježnikom, pa se Brodosplit, uz dužnika, obvezao u roku od dva mjeseca od donošenja sudskog rješenja ispuniti sve dospjele obveze stečajnog dužnika. 

TS navodi kako je Brodosplit klasificiran kao veliki poduzetnik s koeficijentom opće likvidnosti 0,49 (ostali iste veličine imaju prosječan koeficijent 0,26), koeficijentom 1,04 odnosa ukupnog prihoda i rashoda (ostali iste veličine imaju prosječno 0,51) te s 3,88% udjela dobiti u ukupnom prihodu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close