Britanski partneri bijesne: Kako vlasnici agencije koji duguju novac mogu izlagati s HTZ-om u Londonu?

Autor: Marija Crnjak , 20. listopad 2018. u 11:41
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

HTZ: Nemamo pravne osnove da Kompas Cruiseu imputiramo obveze Kompasa Zagreb i uskratimo im izlaganje

Tvrtka Kompas Zagreb Cruise naći će se među suizlagačima na štandu Hrvatske turističke zajednice na turističkoj burzi WTM London početkom studenog. U tome ne bi bilo ništa sporno da se ne radi o tvrtki čiji su osnivači ujedno vlasnici agencije Kompas Zagreb za koju su nedavno zatražili stečaj, i ostali dužni brojnim partnerima u procesu pada likvidnosti koji je krenuo ovog ljeta. Jedan od njih, nagrađivana britanska agencija One Traveller nedavno je poslala pismo HTZ-u u kojem upozorava da je nastup Kompas Zagreb Cruise na njihovu štandu sramota za cijelu Hrvatsku, zbog čega mogu očekivati razne reakcije partnera na jednom od najvažnijih B2B svjetskih turističkih sajmova.

Kako je poznato, većinski vlasnik tvrtke Kompas Zagreb Cruise je tvrtka Kreativni sistemi Matka Bolanče, koji je zajedno s Romanom Reicherom, jednim od bivših direktora Kompasa Zagreb, osnovao Cruise upravo ovog srpnja. Tada se zakuhala i kriza u Kompasu Zagreb, kojeg je Matko Bolanča kupio od Ivana Pukšara u proljeće 2017. godine. Za pad likvidnosti u Kompasu Zagreb Bolanča krivi bivšeg vlasnika kojeg će tužiti jer je navodno lažirao dobit, što je Pukšar demantirao i također se sprema na tužbe.  

Daniel Adams iz agencije One Traveller za Poslovni.hr potvrdio je da od Kompasa Zagreb potražuju 15 tisuća eura, za uslugu koju  je Kompas Zagreb njima naplatio, ali ne i proslijedio hotelu u Cavtatu. U svom pismu HTZ-u Adams ih pita kako im je palo na pamet imati ovakve izlagače na štandu.

„Iako smo tri tjedna unaprijed  u potpunosti uplatili novac Kompasu Zagreb za boravak naše grupe u Cavtatu, oni novac nisu proslijedili hotelu, te smo mi još jednom izravno hotelu podmirili račun, što je iznosilo oko 15 tisuća eura. Iako je na papiru Kompas Zagreb Cruise nova tvrtka, to je ista ekipa samo prerušena. Kompas Zagreb je mnoge male dobavljače ostavio u problemima i nije fer da oni koji rade pošteno u Hrvatskoj moraju izlagati zajedno s tim ljudima? To je pitanje za vašu savjest“, zaključuje Adams u svom mailu od 14. listopada poslanom na adrese HTZ-a i Ministarstva turizma, na koji još čeka odgovor.

Povukli sve svoje planove za Hrvatsku do 2020. godine

Inače, radi se o agenciji koja je proglašena naboljom svjetskom agencijom za solo putnike od strane British Travel Awards. Adams tvrdi da su ranije dobro surađivali s uredom Kompas Zagreb u Splitu, koji je zatvoren odlukom novog vlasnika. Novac od Kompasa pokušat će vratiti na sudu, a za sada su povukli sve svoje planove za Hrvatsku do 2020. godine. „A čak ni tada nije sigurno, jer ne znamo hoćemo li pronaći novog partnera koje možemo vjerovati“, ističe Adams. Pojašnjava kako su ovakvi incidenti jako opasni jer narušavaju njihovu reputaciju kao turističke agencije.

HTZ u nezavidnoj situaciji

HTZ je ovdje u nezavidnoj situaciji, jer nema pravne osnove otkazati suizlagaču, čime bi mogli riskirati tužbe. U odgovoru na naš upit potvrdili su da su primili upit od strane g. Adamsa, te je u pripremi odgovor.

„Što se tiče nastupa tvrtke Kompas Cruise  Zagreb d.o.o. na sajmu WTM, ističemo kako proces ugovaranja suizlaganja na štandovima HTZ-a podrazumijeva ispunjavanje i potpisivanje prijavnice od strane zainteresiranog suizlagača. Vezano za nastup na ovogodišnjem sajmu WTM u Londonu, sve prijavnice su uredno ispunjene i dostavljene te su svi zainteresirani suizlagači dobili prostor za izlaganje u sklopu štanda HTZ-a. U pojedinim slučajevima, poput primjerice nepodmirenih dugovanja i slično, HTZ zadržava pravo neprihvaćanja prijavnice, dok je u samim uvjetima i tekstu prijavnice (ugovora) također navedeno kako HTZ zadržava i pravo odbijanja prijavnica suizlagača koji nisu direktno povezani s turizmom.

U slučaju tvrtke Kompas Cruise Zagreb, prijavnica je uredno ispunjena i dostavljena u propisnim rokovima. Također, ne postoji pravna osnova da se tvrtki Kompas Cruise Zagreb, kao poslovnom subjektu koji nije u odnosu povezanosti sa trgovačkim društvom Kompas Zagreb d.d. kao što tu povezanost definiraju propisi o trgovačkim društvima, inputiraju na teret obveze koje prema svojim partnerima ima Kompas Zagreb d.d.“, pojašnjavaju u HTZ-u.

 

Kompas Zagreb ugovorio tek 300 tisuća kuna osiguranja za odštete?

Prema neslužbenim informacijama koje su se u zadnjih par dana pojavile u medijima, ovakvih primjera ljutitih dobavljača i kupaca Kompasa Zagreb mogli bi biti više nego se moglo očekivati u situacijama bankrota turističkih agencija. Naime osigurana svota u slučaju stečaja agencije Kompas Zagreb navodno iznosi samo 300 tisuća kuna za razdoblje između srpnja 2018. do srpnja 2019. godine, što je suprotno i Zakonu o pružanju usluga u turizmu. Zakon propisuje da organizator turističkih paket aranžmana mora za turistički paket-aranžman osigurati jamčevinu za slučaj nesolventnosti, i to najmanje u iznosu od 10 posto od ukupnog iznosa prodaje paket-aranžmana u prethodnoj poslovnoj godini. Kako je Kompasov promet u segmentu paket-aranžmana u 2017. godini iznosio više od 65 milijuna kuna, to bi značilo da je agencija umjesto 10 posto, za slučaj stečaja ugovorila manje od jedan posto prometa.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close