Britanci u Hrvatsku dovode Code Club International

Autor: Marta Duić , 18. svibanj 2017. u 21:59
Indra Kubicek, Code Cluba, Foto: Igor Šoban / Pixsell

Misija ove nevladine udruge jest da Code club bude prisutan u svim društvima svijeta.

Mladi po završetku školovanja odlaze iz zemlje, obrazovni sustav ne daje dovoljno značaja naprednim tehnologijama i vještinama koje se trebaju razvijati od malih nogu. Sve navedeno problemi su koji muče mnoge roditelje stoga je Udruga Programerko kako bi promijenila trenutno stanje i radila na budućnosti djece, morala krenuti u akciju. Zahvaljujući Britanskom veleposlanstvu koji su im pružili podršku u Hrvatsku su doveli Code club, svjetsku mrežu besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu, koja je nastala u Velikoj Britaniji.

“Resursi i znanja trebaju se ulagati za šire dobro. Mi u Velikoj Britaniji to radimo već godinama i zato smo i odlučili postati dio ove priče. Ključno je djecu naučiti kako programiranje funkcionira, to je dugoročno i pametno ulaganje u društvo, ulaganje za bolju budućnost”, poručio je Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik.

Kako kaže Indra Kubicek, direktorica Code Club International za međunarodnu suradnju. njihova metoda je učiti djecu kroz zabavu tako da oni ni ne primijete da uče. Misija ove nevladine udruge jest da Code club bude prisutan u svim društvima svijeta. “Mi vam nećemo pametovati, već ćemo pomoći u ostvarenju zajedničkog cilja”, kaže Kubicek. U volonterskoj mreži Code Cluba su bivši profesori koji su spremni podijeliti svoje znanje, a već broje 15.000 volontera, a njihovi materijali za učenje i programiranje prevedeni su na čak 27 jezika, od japanskog do hebrejskog. 

Ana Nikolić, koordinatorica Code cluba Hrvatska pohvalila se kako su partneri ove mreže postali prošle godine i od tada do danas u Hrvatskoj imaju 35 klubova, a predavanja i radionice održavaju u školama, knjižnicama, fakultetima i gimnazijama diljem zemlje. Uz Hrvatsku partneri Code Cluba su i zemlje poput Brazila, Sjeverne Koreje, Australije, Kanade. ˝Djeca programiranjem stječu i druge vještine za budućnost. Svi mi možemo biti dio ove priče, ili kao volonter ili se uključiti tako da ćete ponuditi lokaciju za održavanje radionica˝, poručuje Nikolić.

Učenju se priključuju roditelji i djeca

Fran Zekan, učenik zagrebačke V.gimnazije održava radionice za dvadesetak učenika osnovnih škola u prostorima gimnazije koju pohađa. Kako kaže, učenici su toliko zainteresirani da ponekad u jednom satu odrade gradivo koje je predviđeno za tri termina.  Connect IT, udruga iz Slavonskog broda također podučava najmlađe, čak 60 učenika. Mladen Sudar, volontira jer je oduvijek htio biti učitelj i prenositi djeci ono što zna i što je dio njegove struke. Kao udruga, sami financiraju opremu, obilaze natjecanja i osvajaju nagrade. Kristijan Perković, roditelj iz Primoštena u volontiranje se uključio jer je shvatio kako su takve vještine i znanja itekako potrebne za djecu, a od osnovnoškolaca koje je pozvao da se priključe radionicama, odazvala se trećina. Njihov klub prvi je klub tog tipa koji je zaživio u Dalmaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close