Britanci iz Križevaca kreću u novu trgovačku ofenzivu

Autor: Jadranka Dozan, Sergej Novosel Vučković , 04. lipanj 2019. u 22:01
Novi 'mall' nastaje na mjestu upravo iseljenog Superkonzuma i bit će u punoj funkciji od jeseni/Sergej Novosel Vučković

Trgovina je inoulagačima u RH i dalje među češćim metama, od milijardu eura FDI-a u 2018. u trgovini 20%.

Križevčani će s jeseni dobiti šoping destinaciju na više od 4000 četvornih metara, a s prodajnim sadržajima trgovačkog parka pod nazivom Capitol Park Križevci otvorit će se i nova radna mjesta za lokalno stanovništvo, kako u trgovini, tako i u građevini.

Vijest o tom ulaganju objavio je ovih dana Podravski list, pozivajući se na neslužbene informacije da će investitor, britanska investicijska grupacija Poseidon, u uređenje trgovačkog centra uložiti oko 15 milijuna kuna. Iz te britanske kompanije koja se bavi investiranjem, razvojem i upravljanjem nekretninama u poslovnom, stambenom i turističkom sektoru, tvrdnje o iznosu ulaganja ne žele komentirati. Iznos niti potvrđuju niti demantiraju. Ali na upit su rado istaknuli kako će Križevčani dobiti trgovački park koji će "u konačnici zapošljavati više od 50 ljudi, čime se potiče i lokalnu ekonomiju".

Ima ih u Sloveniji, Srbiji, BiH
Križevačkim projektom, kažu, nastavljaju ekspanziju svog retail portfelja jačajući brend Capitol Park na području jugoistočne Europe. Glavnina ulaganja izvan matičnog tržišta usmjerena je upravo na države s prostora bivše Jugoslavije; Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i BiH. Svoj Capitol Park u Hrvatskoj su već ranije dobili Makarska i Split, a iz britanske kompanije su najavili da ove i iduće godine kane otvoriti još pet centara.   

Dovršetak križevačkog najavljuju u dvije faze, prva s otvorenjem u kolovozu (Spar umjesto Konzuma), a druga u listopadu. Na lokaciji u križevačkoj Smičiklasovoj ulici, koju je prema navodima Podravskog lista Poseidon navodno kupio od Raiffeisen banke, tiem će se umnogome promijeniti i koncept kupovine i sastav trgovina. Umjesto Konzuma kao glavnog najmoprimca te nekolicine onih u podnajmovima (poput Offertisime, Mullera, Frenuma) te bi prostore trebali zauzeti Spar, Bipa, Pepco, Tedi, a potom se računa i na New Yorker, Takku… 

U toj "tranziciji, čini se, ima i nezadovoljnih, ponajprije među (do)sadašnjim najmoprimcima. Dok je Konzum već tijekom vikenda zatvorio vrata, drugi se moraju iseliti do sredine mjeseca, a neki od njih tvrde da su obavijesti o iseljenju dobili prekasno u odnosu na ugovorom s Konzumom predviđen (tromjesečni) otkazni rok. 

U JI Europi 60.000 kvadrata
Investicijska grupacija Poseidon na svojim interentskim stranicama ističe vrijednost ulagačkog portfelja od oko 1,2 milijarde eura. U segmentu trgovačkih centara površina pod brendom Capitol Park na području jugoistočne Europe premašuje im 60.000 četvornih metara, a u planiranju i izgradnji imaju i više od 400 stambenih objekata. Privlačenje investicija kroz izravna strana ulaganja nerijetko se smatra jednim od pokazatelja konkurentnosti uvjeta poslovanja i ukupne poslovne klime neke zemlje.

No, pritom njihova struktura u pogledu djelatnosti u koje se slijevaju FDI nije nevažna. Mnogi u Hrvatskoj tako bi bili daleko zadovoljniji viješću o stranom ulaganju u neki proizvodni biznis, umjesto trgovine ili financijskog sektora koji su u nas omiljenije mete stranih ulagača. Tako je npr. od 1,05 milijardi eura lanjskoga (neto) priljeva stranih ulaganja, koja uključuju i zadržane dobiti (na nova vlasnička ulaganja otpada manji dio FDI) 11 posto ili 117 milijuna bilo u maloprodaju. A zajedno s trgovinom na veliko u toj je djelatnosti završila svaka peta kuna priljeva FDI-a u 2018.  

Burna gospodarska povijest lokacije

Ovdje je izrastao pekarski velikan Mlinar
Kompleks u Križevcima u kojem je do protekle subote bio Superkonzum izrastao je potkraj 2014. na temeljima nekadašnje tvornice Prvi križevački paromlin i paropila izgrađene još 1903. Iz nje je nastao Mlinar, mlinsko-pekarska industrija, koju je ovoga travnja slavonski poduzetnik Mato Škojo prodao britanskom fondu Mid Europa. Nakon požara su objekti ponovno izgrađeni 1913. – mlin i skladište brašna, tj. silos. Bili su svojevrstan spomenik industrijske arhitekture i jedan od simbola gospodarskoga razvoja Križevaca još dugo nakon što je proizvodnja preseljena u silose iza željezničke pruge na istoku grada i otvaranja kapaciteta na zagrebačkom Žitnjaku. Dio administracije radio je tamo još do sredine 2000-ih. Građani su sa žalošću promatrali rušenje starih objekata početkom 2013. godine i 'dizanje' novih u obliku shopping malla s nekoliko ugostiteljskih objekata i trgovina, uključujući i one Agrokorova lanca. No, Superkonzum se baš i nije dobro primio u gradu u kojem dominira križevački KTC, uz Plodine, Lidl i nekad Billu i zapravo je kuriozitet što je egzistirao i nakon što su slični formati Konzuma zbog nerentabilnosti gašeni u manjim gradovima još 2017.

Komentirajte prvi

New Report

Close