Bonusi u Šumama tek su dio kostura koje Romić nije riješio

Autor: Božica Babić , 25. srpanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Od svih ovlasti koje je dobio Davor Romić je iskoristio tek jednu opciju, no nikoga nije smijenio.

Tužba za isplatu višemilijunskih bonusa dvojcu iz Hrvatskih šuma, konkretno 2,3 milijuna kuna predsjedniku Uprave Ivanu Paveliću te 1,6 milijuna kuna članu Uprave Ivanu Ištoku (Marija Vekić odustala je od potraživanja), tek je jedna afera iz trakavice koju je za sobom ostavio bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a njegov nasljednik Davor Romić proteklih mjeseci pokazao je da se ne zna nositi s 'kosturima' koji su ga dočekali u kabinetu.

U roku kraćem od mjesec dana nakon što je postao ministar Jakovina je doveo Pavelića u Šume. Bilo je to u siječnju 2012. O tome jesu li ta pozicija i izdašni bonus koji je u javnost iscurio ovih dana Paveliću zapravo bili nagrada zbog 60.000 eura kredita koji je Jakovini odobrio 2006. iz blagajne Helios osiguranja (društva koje je tada vodio) danas se može tek nagađati. 

 

1,3milijarde

kuna stoji neiskorišteno iz mjere 4

Uskratio novi mandat
Sindikat, ukupna drvna industrija i mediji sustavno su upozoravali na brojne dvojbene odluke Uprave (odmarališta, Česma, sječka za S. Lalić…) koju vodi Pavelić. Stoga je bilo za očekivati da će nakon smjene u Banskim dvorima i Šume konačno dobiti novo, stručno vodstvo jer u vlastitim redovima imaju više od 1000 inženjera šumarstva. Usto, Upravi koju vodi Pavelić u siječnju je istekao mandat, u ožujku i Nadzornom odboru.  Vlada RH s premijerom Tihomirom Oreškovićem 25. veljače, samo 20 dana nakon što je Romić imenovan novim ministrom poljoprivrede, dala mu je obvezu zastupanja interesa države u Skupštini Hrvatskih šuma.

Kroz tu odluku mnogi su vidjeli odlazak Pavelića i ekipe, no to se još nije dogodilo. Od svih ovlasti koje je dobio, a riječ je o desetak agencija, javnih poduzeća i trgovačkih društava iz portfelja ministarstva, Romić je iskoristio tek jednu opciju, no nikoga nije smijenio. Ceh je zapravo platio samo ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi Ante Pezo. Istekom zakonskog roka u ožujku Romić mu je uskratio novi mandat. Romića je zatekla i sporna podjela potpora za mjeru 4 iz programa ruralnog razvoja, kojom je Jakovina s više od 500 milijuna kuna podržao projekte 11 velikih poduzetnika.

Polovicom veljače ministar Romić u Saboru je izvijestio Odbor za poljoprivredu da revizori Europske komisije provode nadzor mjere 4. U međuvremenu je više puta najavljivao da se ocjena o (ne)zakonitosti odluka privodi završnici, no sve je ostalo nedorečeno. Mnoga poljoprivredna gospodarstva koja su uredno prošla postupak zakinuta su za očekivanu potporu. Pa tako i dalje na dugom štapu stoji više od 1,3 milijarde kuna, a investicije su na čekanju. Romić i njegov tim nisu imali petlju razriješiti problem koji im je ostavio Jakovina, za mjeru 4 odluka se još čeka. 

Sporni hektari
Neviđenom brzinom, na kraju Jakovinina ministrovanja, Agencija za zemljište između 22. listopada i 19. studenoga oglasila je i zaključila postupak davanja u zakup državnog zemljišta na području ličke općine Udbina. Proces koji uobičajeno traje mjesecima završen je u manje od mjesec dana, državne hektare dobilo je 25 gospodarstava. Brojne poljoprivrednike šokirala je odluka kojom je čak 1545 ha na 50 godina dobila tvrtka Bioplod Lika, dok su ostala 24 gospodarstva ukupno zakupila tek 1128 ha. Bioplod Lika do 2015. nije imala prihod, tek je lani ostvarila 6,7 mil. kn, od kojih je čak 3,9 mil. iskazala kao neto dobit.

Unatoč zahtjevima poljoprivrednika da se poništi pogodovana dodjela državnog zemljišta, koje po hektaru godišnje donosi potporu od najmanje 1700 kn, to se nije dogodilo. Ni zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi nije usvojen. Inicijalno je imao motiv zaštititi poljoprivredno-prehrambeni sektor od ucjena trgovaca. Izgledno je, neće biti realiziran kako se očekivalo jer igru vode trgovci, a proizvođači su opet gurnuti na margine. Sektoru ostaje čekati i strategiju, no ne pišu je oni koji se svakodnevno bore s problemima opstanka i najbolje znaju što im treba već, po Romićevu izborua, znanstvenici s fakulteta i instituta.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Što ne otvore privatnu pilanu pa nek traže bonuse?

sve oni imaju, samo nije na njihovom imenu, drug Tihi je prihvatio kritike, milijuni će sudski biti proslijeđeni na račune PU i ćlanova, nakon toga ide podjela plijena, partija će tako uzeti svoj dio za pravično suđenje svojim članovima, po sistemu pojavu osuditi, druga spasiti, očekivati od ljudi kojim je šuma oduvijek bila zaklon, utočište i prirodno stanište, da priznaju bilo kakav sud javnosti osim suda svoje partije je preoptimistično


Što ne otvore privatnu pilanu pa nek traže bonuse?

Otvaraju, otvaraju s otetim novcima od poduzetnika i s gratis trupcima!

Što ne otvore privatnu pilanu pa nek traže bonuse?

New Report

Close