Bogataši kupuju stotine kuća godišnje u najrazvijenijoj županiji Hrvatske, stanovi su im manje zanimljivi

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2019. u 09:29
Foto (ilustracija): Getty Images

Vlada veća potražnja za obiteljskim kućama, dok su stanovi manje zanimljivi.

Lani je ostvaren rekord od 432 prodane kuće u Istri, piše Glas Istre.

Cijene se kreću od nekoliko stotina tisuća eura pa do preko milijun eura za neke objekte. Radi se o vrlo bogatim klijentima što je dokaz da smo izuzetno poželjna destinacija. Najčešći klijenti s kojima surađujemo i koji kupuju dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije, kaže Snježana Gospić

Što se događa s prometom nekretnina na istarskom poluotoku? Po kojoj se cijeni prodaju kuće i stanovi i za čime vlada veća potražnja? O ovim smo pitanjima razgovarali su sa Snježanom Gospić, predsjednicom Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Županijskoj komori. Ujedno je i vlasnica vodeće umaške agencije za prodaju nekretnina Arx Primus iz Umaga.

– Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do sada je izdalo rješenje za posredovanja u prometu nekretnina u Istarskoj županiji za 101 posrednika poznatijim kao agencije. Prema zajedničkom izvješću o tržištu nekretnina Istarske županije, Grada Pazina i Pule za 2018. godinu, u toj je godini u odnosu na prethodne dvije promet nekretnina u porastu. Uočljivo je kako trend prodaje stanova u 2018. godini pada dok znatno raste prodaja obiteljskih kuća i ljetnikovaca u 2017. i 2018. godini, izjavljuje Gospić.

U Puli 337 prodana stana

Doznali su da su postignute cijene stanova u Istri u porastu od 2015. godine. Tada je u Hrvatskoj prosječna cijena iznosila 7.858 kuna po metru kvadratnom.

– Najsvježiji podaci s kojima raspolažem za Istarsku županiju pokazuju da se prosječna postignuta vrijednost za stanove kreće između 7.800 i 12.800 kuna po metru četvornom u priobalnom pojasu, dok se u unutrašnjim gradovima Istre cijena po četvornom metru kreće između 5.000 i 7.000 kuna, informira Gospić i podastire tablicu s brojevima.

Evidentno je i gdje je realizirano najviše kupoprodajnih ugovora u 2018. godini. Prva je Pula sa 337 prodanih stanova. Slijedi Poreč sa 250, Umag 158, Novigrad 152, Medulin 96   i Labin sa 87 prodanih stanova. Kretanja ponude i potražnje na tržištu nekretnina u Istri su nepredvidiva, jer je u 2016. godini zabilježena prodaja 1.147 stanova, u 2017. godini 1.719, a prošle godine je zabilježen osjetan pad kada se brojka spustila na 1.479 prodanih stanova.

– Jedan od vodećih razloga toga je što je porasla potražnja za kupnjom obiteljskih kuća ili iznimno luksuznih stanova, kojih najviše nedostaje na istarskom tržištu. Recimo u Umagu je uočljivo da se vrlo malo grade takvi novi stambeni objekti stoga bih naglasila potrebu takve luksuzne gradnje, jer vlada izniman interes za njima. Dobar primjer u Istri je Novigrad koji ima veliku ponudu novih stanova i gdje se postiže cijena od 2.500 – 3.500 eura po metru četvornom. Inače su najtraženiji stanovi na tržištu veličine 50 do 60 kvadrata, odnosno optimalne vrijednosti oko 100.000 eura, iz iskustva govori Gospić.

Komentirajte prvi

New Report

Close