Blagi godišnji pad zaposlenosti u industriji, produktivnost 0,1% veća

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 22:00
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u proizvodnji strojeva i uređaja, za 1,4 posto.

Ukupan broj zaposlenih u industriji u prosincu prošle godine manji je za 0,4 posto u odnosu na studeni, a u usporedbi s prosincem 2019. godine manji je za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 6,2 posto, te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 3,4 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji strojeva i uređaja, za 1,4 posto.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 19,6 posto, pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 19,2 posto, proizvodnji odjeće za 12,3 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 10,2 posto. Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji tekstila, za 22,4 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 6,1 posto, kemikalija i kemijskih proizvoda za 4,3 posto te osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za četiri posto.

Po podacima DZS-a, u 2020. godini u odnosu na 2019. broj zaposlenih u industriji je pao za 2,9 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do prosinca 2020. u usporedbi s istim razdobljem 2019. veća je za 0,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close