Bjelovar gradi najmoderniji sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 23. prosinac 2021. u 15:25
FOTO: Press

Potpisan ugovor: Izgradnja sortirnice vrijedne 45 milijuna kuna gura Bjelovar na vrh ljestvice učinkovitog gospodarenja otpadom.

U Bjelovaru je potpisan ugovor kojim počinje izgradnja sortirnice otpada na odlagalištu Doline, a projekt je vrijedan 45 milijuna kuna. Od toga EU sufinanciranje iznosi 36.820.203,79 kn, a ostatak će se namaknuti iz domaćih izvora te proračuna Grada Bjelovara.

-Bjelovar ovime čini divovski korak prema potupuno učinkovitom i održivom gospodarenju otpadom i bit će prvi grad u Hrvatskoj koji će zapravo imati reciklažni centar. Naime, uz sortirnicu odmah će ići i izgradnja kompostane, a već smo napravili dva reciklažna dvorišta, proširili Doline, nabavili nove kamione za odvojeno prikupljanje otpada. Kad to sve zbrojimo ulaganja u gospodarenje otpadom se penju na 100 milijuna kuna. Ovim rješavamo i zbrinjavanje otpada za 60 posto županije jer uz Bjelovar, tu će se reciklirati i otpad iz Daruvara te još 12 općina – kazao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, piše Bjelovar Live.

Novu sortirnicu otpada će opremiti tvrtka Tehnix iz Varaždina jedan od europskih lidera u tehnologiji zbrinjavanja otpada.

-U sortirnicu po prvi put u Hrvatskoj ugrađujemo novu tehnologiju koju smo razvili i koja omogućava razdvajanje osam vrsta sirovina te automatsko izdvajanje bio otpada i ostavlja minimalne količine za klasično odlaganje – istaknuo je Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa. Sortirnicu će izgraditi bjelovarska Hidroregulacija, tvrtka koje u zandjih godinu i pol dana stala na svoje noge i pokriva veliki dio građevinskog tržišta.

-Ovo nam je treći ugovor koji potpisujemo s Gradom Bjelovarom i svaki put smo imali najpovoljniju ponudu. Mislim da Bjelovar može biti zadovoljan jer ima građevinara na kojeg se može osloniti, a to je postalo moguće nakon što nas je preuzela tvrtka Radnik iz Križevaca čime smo dobili pristup visokogradnje i postali konkurentni na tržištu – kazao je Dominik Nervo, predstavnik Hidroregulacije.

Rok za izgradnju je kraj listopada iduće godine i on zasigurno neće biti probijen, iako se sortirnica veže na komopstanu koja će se također graditi na Dolinama. No, prema riječima Ivana Ivančića, direktora bjelovarskog Komunalca za koji tjedan će se potpisati ugovor s izvođačem radova na kompostani i oba objekta će ići paralelno u izgradnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close