Bjelišu kampus ispred prepirke, Sveučilište može po novac EU

Autor: Marija Brnić , 14. veljača 2014. u 09:35
Ministar Jovanović i premijer Milanović kritikama nisu štedjeli Sveučilište koje vodi Aleksa Bjeliš/MONTAŽA

Vrijednost je projekta oko milijardu eura, za sveučilišni dio bit će potrebno oko pola milijarde.

Zagrebačko sveučilište konačno će moći aplicirati za sredstva iz EU fondova za projekt sveučilišnoga kampusa i znanstveno-istraživačkog centra na prostoru nekadašnje vojarne Borongaj.

Vlada je u četvrtak darovala Sveučilištu zemljište i objekte vojnog kompleksa čija je vrjednost, kako su istaknuli ministri Ranko Ostojić i Željko Jovanović, oko milijardu kuna. Na tu se odluku čekalo godinama, pa i mjesec i pol da Vlada potvrdi prijenos vlasništva koji je odobrilo Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama, u kojemu su članovi sedam ministara. Ministar znanosti Jovanović prozvao je i ovom prigodom "inertnu upravu Sveučilišta", no rektor Aleksa Bjeliš nije želio uzvratiti.

Velik je događaj za njega da se konačno otvara prostor za realizaciju ulaganja i da Vlada svojom odlukom daje do znanja kako je projekt zagrebačkoga kampusa visok nacionalni prioritet."Ovo je doista, kako je poručio i sam premijer Zoran Milanović, milenijski projekt za Hrvatsku i za Zagreb. Takav projekt ne može se izgurati bez suradnje i potpore svih, od države i lokalne zajednice do akademske zajednice i svih eksperata. Ovo je velik projekt koji je profesionalno pripremljen i u čijoj se realizaciji treba gledati u budućnost, a početkom jeseni rektorska palica prijeći će ionako u druge ruke", kazao je rektor Bjeliš.  Rješavanjem pitanja vlasništva Sveučilište konačno može kandidirati projekt za sredstva EU unutar hrvatske kvote, a Bjeliš očekuje da se taj dio posla odraditi do sredine godine. Sve dvojbe oko projekta koje su se pojavljivale posljednjih godina riješene su, on je dobro osmišljen i bit će, prema Bjeliševim riječima, velik iskorak ne samo u dijelu obrazovne i znanstvene infrastrukture, nego i puno šire, jer će osim osam fakultetskih zgrada kampus imati i studentske domove, tehnološki park, te niz drugih popratnih sadržaja.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko milijardu eura, no Bjeliš ističe kako će za dio koji se odnosi na Sveučilište biti potrebno oko pola milijarde eura. Od toga očekuje da će se oko 200 milijuna eura vrijedni projekti realizirati do 2020. Najvećim dijelom financirat će se iz  EU fondova, ali i uz pomoć države i grada te  dijelom i uz vlastite snage.  Velika očekivanja ima i resorni ministar Jovanović, koji je s Vladine sjednice poručio kako pred Sveučilištem sada stoji prilika ući među 300 najboljih na svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close