Biznis s dopunskim zdravstvenim želi šest stranih osiguravatelja

Autor: Božica Babić , 22. kolovoz 2013. u 16:03
D. Špehar / PIXSELL

Među osigurateljima koji tržištu već nude dopunska osiguranja lider je Croatia zdravstveno koje isto želi posao HZZO-a.

U nepuna dva mjeseca koliko je Hrvatska članica Europske unije 17 osiguratelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju već je od Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta ishodilo dopusnicu za rad. Tri osiguravatelja i tri posrednika registrirala su se i za prodaju polica zdravstvenih osiguranja na ovdašnjem tržištu.

Motiv njihova interesa za ovu vrstu police zasigurno nije dosadašnja premija koja je za 2012. godinu iznosila tek 238 milijuna kuna i koju je ostvarilo 14 društava već aktivnih na tržištu nego činjenica da će uskoro po nalogu Europske komisije Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) morati odustati od ugovaranja police dopunskog osiguranja i prepustiti je industriji osiguranja. A tu se radi o slasnom premijskom kolaču i za europske osiguratelje budući da je premija koju je na dopunskim osiguranjima HZZO ugovorio u 2012. iznosila 1,86 milijarda kuna.

CZO zadovoljna trendovima

Među osigurateljima koji tržištu već nude policu dragovoljnog (dopunsko ili dodatno) zdravstvenog osiguranja lider je Croatia zdravstveno osiguranje čija je premija u 2012. iznosila 99 milijuna kuna, slijedi Sunce sa 92 milijuna te Croatia osiguranje sa 15 i Basler sa 13 milijuna. Uz bok ove skupine može još stati Uniqa čija je premija iznosila 7,4 milijuna kuna dok je premija ostalih devet društava ukupno dosegnula 12 milijuna kuna. 

Uz HZZO policu dopunskog osiguranja nude Croatia zdravstveno, Basler, Uniqa i Allianz. CZO prisvaja najveći tržišni udjel i u dopunskom osiguranju, gotovo 85 posto. Predsjednik Uprave CZO-a Damir Mihanović zadovoljan je trendovima koje ostvaruju. Dok je u prvom polugodištu ove godine naspram istog razdoblja u 2012. tržište dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja (dopunsko i dodatno)  premijski palo za 11,9 posto CZO je zabilježilo rast premije od 3,7 posto. U konkretnim brojkama premija CZO na kraju lipnja iznosila je 67,4 milijuna kuna dok je ostalih 13 konkurenata ugovorilo ukupno 55,2 milijuna kuna.

Posebno je, iznosi Mihanović, zabilježen snažan rast premije upravo kod dopunskog zdravstvenog osiguranja, veća je 36 posto u odnosu na lipanj prošle godine te iznosi 19,7 milijuna kuna dok je skupna premija vezana uz tri konkurenta koji također nude policu dopunskog iznosila 3,5 milijuna kuna. Uzlaznu crtu bilježe još od 2008. godine, podsjeća Mihanović i navodi da je udjel dopunskog osiguranja u premiji CZO tada iznosio osam posto dok je na kraju lipnja ove godine dosegnuo 29 posto.  

Fokus na dopunskom

I Mihanović u činjenici da će HZZO uskoro ostati bez golema portfelja dopunskog osiguranja vidi prostor za još snažniji tržišni zalet CZO i pridobivanje još većeg broja klijenata. Uz to, navodi, već su se jače fokusirali na dopunsko osiguranje. Naime, između dva lipnja (2012. i 2013.) evidentiran je pad broja osiguranika u dodatnim zdravstvenim osiguranjima od 6,9 posto dok je dopunsko imalo rast 28 posto.

Stoga su, ističe, nedavno krenuli s novim jakim promidžbenim projektom, usto je iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja CZO-a od 15. srpnja postala i sredstvo plaćanja. Može se koristiti na više od 6500 lokacija, bolnica, ordinacija, ljekarni i ostalih zdravstvenih institucija s kojima CZO ima ugovorenu suradnju.

Kako bi što konkretnije odgovorili zahtjevima klijenata, ali i olakšali obveze svojim zaposlenicima i posrednicima koji prodaju policu, u CZO su odredili da će budućim osiguranicima nuditi samo dva programa dopunskog koja objedinjuju sva dosadašnja prava. To su pokriće bez limita sa ili bez pokrića lijekova s dopunske B liste koju donosi HZZO.

Komentirajte prvi

New Report

Close