Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži: Jarnjak je bio glavni operativac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2013. u 12:46
Ivo Sanader, Fimi media. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno.

Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži Mislav Banek posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je sve poslove tada vladajuće stranke vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom tjedno. Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva.

Banek tvrdi da mu je bivši glavni tajnik, koji je u zamjenu za svjedočenje dobio oprosnicu od kaznenog progona u ovom slučaju, dozvolio i suradnju s Fimi medijom, agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera.

Banek, međutim, tvrdi da nikada nije čuo za bilo kakav crni fond ili plaćanje mimo računa, kao ni da je HDZ surađivao s Fimi medijom. Ipak, kazao je da je s agencijom Nevenke Jurak dva ili tri puta surađivala stranačka mladež. "Obratio sam se glavnom tajniku koji mi je dao odobrenje i uputio me Branki Pavošević. Ne znam je li me ona poslala Nevenki Jurak ili je to učinio Mladen Barišić", posvjedočio je Banek ističući da o suradnji s Fimi medijom nikada nije razgovarao sa Sanaderom.

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno. "Odluke su se donosile na predsjedništvu, a Sanader je samo davao prijedloge", kazao je svjedok. Ustvrdio je i da je predsjedništvo stranke imalo puno povjerenje u rizničara Barišića i blagajnicu Pavošević koji su za razliku od Sanadera priznali optužbe za izvlačenje novca preko Fimi medije.

Komentirajte prvi

New Report

Close