Bivši HAC-ovci: Nismo krivi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2013. u 13:18
Bivsi clan uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Marijo Lovrinčević (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Kako bi prikrili stvarne namjere pozvali su se na potrebe Luke Ploče za kamenim materijalom koji je Sklad Gradnja prikupila prilikom izgradnje odmorišta.

Bivši predsjednik i bivši član Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević, odbacili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu optužbu da su tvrtki Sklad Gradnja omogućili izgradnju odmorišta uz autocestu kod Ploča koje nije bilo predviđeno i time oštetili HAC za više od 58,5 milijuna kuna.

Prskalo i Lovrinčević pred sutkinjom Jasnom Galešić nakon čitanja optužnice izjavili da se ne osjećaju krivima. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ih tereti da su zlouporabili položaj i ovlasti kako bi privatnoj tvrtki Sklad Gradnji omogućili izgradnju neplaniranog i nepotrebnog pratećeg uslužnog objekta na dionici Ploče 1 – Luka Ploče.

Kako bi prikrili stvarne namjere pozvali su se na potrebe Luke Ploče za kamenim materijalom koji je Sklad Gradnja prikupila prilikom izgradnje odmorišta.

Prema optužnici, dvojica bivših čelnika HAC-a su od Konstruktora, vodeće tvrtke u konzorciju koji je gradio dionicu autoceste, zatražili da za radove na odmorištu kao podizvođača angažira Sklad Gradnju. Prskalo je potom kao predsjednik Uprave HAC-a donio odluku o početku postupka javne nabave za izgradnju pratećeg uslužnog objekta nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora vrijednog oko 63,5 milijuna kuna. Sklad Gradnja je potom obavila radove u vrijednosti 58,5 milijuna kuna za koliko je, prema optužnici, oštećen HAC.

Dajući sutkinji osobne podatke Prskalo je, među ostalim, rekao da je trenutno nezaposlen, a Lovrinčević da radi u maloj privatnoj tvrtki za plaću od 4000 do 5000 kuna.

Obojica su izjavili da se protiv njih, također zbog zlouporabe položaja i ovlasti, vodi postupak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

U nastavku suđenja saslušat će se 15-ak svjedoka iz HAC-a, Lučke Uprave Ploče i Konstruktora, a trebao bi svjedočiti i bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdravko Livaković.

Lovrinčevićeva braniteljica, Jadranka Sloković je nakon ročišta ocijenila da "obrana u odnosu na optužnicu stoji dobro". Ona očekuje da će suđenje, koje se vodi po starom Zakonu o kaznenom postupku, s obzirom na relativno mali broj svjedoka, biti gotovo do kraja godine.

Postupak se nastavlja 5. travnja ispitivanjem prve trojice svjedoka.

Sutkinja je, inače, imala problema oko zakazivanja nastavka suđenja zbog zauzetosti odvjetnice Sloković koja će uskoro tri dana u tjednu biti zauzeta obranom bivšeg premijera Ive Sanadera u slučajevima "Fimi medija" i "Planinska".

Ništa bolja situacija nije ni s Prskalovom braniteljicom Laurom Valković koja je nekoliko dana u tjednu zauzeta slučajem "Podravka".

"Gotovo je nemoguće uskladiti ročišta i Sanaderova obrana ima jako malo vremena za pripremu njegove obrane", požalila se Sloković ustvrdivši kako je bivšem premijeru za sve optužbe trebalo suditi u jedinstvenom postupku.

Inače, protiv Prskala i Lovrinčevića vode se još neki postupci u kojima ih se tereti da su pogodovali Sklad Granji, a Prskalo je jedan od četvorice optuženih za malverzacije "teške" oko devet milijuna kuna u slučaju povezanim s aferom "Fimi medija". Tu je optužnicu zagrebački Županijski sud odbacio uz obrazloženje da je zakašnjela. Tužiteljstvo se na to žalilo Vrhovnom sudu koji još nije donio odluku.

Komentirajte prvi

New Report

Close