Bivši direktor državne agencije sebi isplatio 400.000 kuna bonusa

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2020. u 09:52
Dusko Marusic/PIXSELL

Bivši šef Agencije za civilno zrakoplovstvo pod istragom Povjerenstva za sukob interesa.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Ante Lažete, sad već bivšeg direktora Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), jer je dok je bio čelnik te agencije primio stimulativne i mandatne nagrade za ostvarene rezultate poslovanja u ukupnom iznosu od gotovo 400.000 kuna, a primio je i po 2500 kuna regresa i božićnica te 5400 kuna prigodnog dara za djecu, piše Večernji list.

Kako se navodi u odluci Povjerenstva koja je objavljena u petak 7. veljače, Lažeta je bio direktor HACZ-a od 1. rujna 2015. do 31. ožujka 2018., a neanonimna prijava protiv njega stigla je 23. siječnja 2018. U njoj se navodi da je Lažeta za vrijeme obnašanja dužnosti u Agenciji ostvarivao dodatne novčane primitke, odnosno velike godišnje bonuse povrh plaće, a koje nije prijavio u izvješću o imovinskom stanju. Povjerenstvo se pak na osnovi te prijave fokusiralo na druge odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI), kojima je zabranjeno da dužnosnici primaju dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti.

Lažeta je inače kao direktor HACZ-a imao neto mjesečnu plaću između 19.000 i 20.000 kuna. Povjerenstvo je, kako se navodi u odluci, utvrdilo da su sve te dodatne naknade Lažeti isplaćene na temelju internih općih akata HACZ-a, odluka Vijeća te agencije te ugovora o radu. No u Povjerenstvu isto tako upozoravaju da svi ti akti imaju nižu pravnu snagu u odnosu na ZSSI, čije odredbe zabranjuju dužnosnicima tijela u kojima obnašaju dužnost isplatu dodatnih primitaka za obnašanje te dužnosti povrh plaće. Navedeni primici po osnovi bonusa, odnosno stimulativnih i mandatnih nagrada, regresa za godišnji odmor, božićnica i prigodnog dara za dijete nedvojbeno su bili takvi primici. A te primitke Lažeta, osim toga, nije bio naveo u svojoj imovinskoj kartici. No s obzirom na to da, prema zakonu, Lažeta nije uopće smio primiti te bonuse, regrese, božićnice i darove za djecu, Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv njega zbog tih zakonom zabranjenih primitaka, a ne zbog njihova nenavođenja u imovinskoj kartici.

Više o temi pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close