Bit će iznenađenje stignu li za Jadroplov obvezujuće ponude

Autor: Marija Brnić , 18. ožujak 2015. u 22:00
Upućeni tvrde da je malo realno da bi bilo tko ozbiljan pristao biti vlasnik u ovim uvjetima/I. Čagalj/PIXSELL

Niske vozarine i obveze vezane uz dokapitalizaciju odvraćaju kupce 70,03% državnog udjela.

Bit će apsolutno iznenađenje stignu li danas u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) obvezujuće ponude za Jadroplov, tvrdi u neslužbenim razgovorima više sugovornika iz redova ulagača koji temeljem iskazanog interesa imaju priliku dati ponude u drugom pokušaju privatizacije splitskog brodarskog poduzeća.

Dva su glavna segmenta zbog kojih je najnovija prodaja 70,03 posto državnoga udjela u Jadroplovu potencijalnim kupcima teško prihvatljiva. Prije svega, država prodaje većinski paket dionica u trenutku povijesno minimalnih razina vozarina na svjetskom tržištu. Tu činjenicu država nije dovoljno vrednovala u uvjetima za prodaju svog udjela, premda ga je ovaj put ponudila uz nešto nižu početnu cijenu u usporedbi s lanjskim uvjetima. Splićanima to gorko zvuči, no država jednostavno traži preveliki novac, kažu naši sugovornici.

Ovaj put za otkup dionica država traži najmanje 139 milijuna kuna, 10 milijuna manje nego u lanjskom pokušaju prodaje. Drugi semgent koji odvraća potencijalne kupce jest obveza da dokapitalizaciju u visini 100 milijuna kuna kupac provede u roku 90 dana od dana sklapanja ugovora. I ta je vremenska granica pomaknuta u odnosu na prošli natječaj, za 30 dana, no kako ne stječu dvotrećinsku većinu, neki kupci ne žele riskirati jamstvo u visini 10 milijuna kuna a da nisu sigurni da će na skupštini dioničara u zacrtanom roku moći donijeti takvu odluku.

Bilo da su posrijedi financijski ili tehnički razlozi, upućeni uvjeravaju da je malo realno da bi bilo tko ozbiljan pristao biti vlasnik i osiguravati poslovanje tvrtke u ovim uvjetima. Priliku na temelju pisama namjere trebali su dobiti Brodosplit i Tankerska plovidba, koji su dali obvezujuće ponude i u prošlom neuspjelom pokušaju prodaje, te Atlantska plovidba, splitski Asper Consult brokera Tomislava Tukića, investicijski fond Jadran kapital, koji u Jadroplovu već drži 0,9 posto dionica, a poziv imaju i dvije strane kompanije – brodar Pola Maritime iz Cipra i britanski investicijski fond Clearwater Marine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne lupaju oni cijene ali pravi trenutak nisu izabrali. Tko ima love ovo mu se isplati uzet za ovu cijenu

Cerp je doslovno mafija, lupaju cijene i čuvaju svoje dokole fotelje. Sve to treba raspustit !

New Report

Close