Bijela knjiga za 2020. stiže krajem ožujka

Autor: Ana Blašković , 07. veljača 2020. u 09:03
Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača/Sandra Šimunović/PIXSELL

U 2018. i 2019. nije bilo Bijele knjige, bile je to poruka gromoglasne tišine o reformama koje se (ne) rade.

Nakon dvije godine neizlaženja, krajem ožujka svjetlo dana ugledat će Bijela knjiga za 2020., skup preporuka za poboljšanje poslovne klime Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

U top pet problema za poslovno okruženje – pravne nesigurnosti, poreznih i parafiskalnih pitanja, javne uprave i pravosuđa te tržišta rada – neće biti bitnih izmjena u odnosu na 2017., no može se očekivati različito nijansiranje njihove važnosti. Dvije godine tijekom kojih Bijela knjiga nije publicirana bile su poruka 'gromoglasne tišine' stranih ulagača u Hrvatskoj. Predsjednik Udruge Mladen Fogec u intervjuu Poslovnom dnevniku u ožujku 2019. znakovito je rekao: "U poslovnom okruženju nije bilo dovoljno značajnih promjena da se napravi nova knjiga. Onome kome treba, može dobiti izdanje za 2017., na nju ćemo staviti naljepnicu 2018. godinu".

Čaša je polupuna
O tome koliko je poruka urodila plodom moglo bi se raspravljati, no u najnovijem izdanju stiže promjena koncepta.

"Knjiga neće biti po konceptu što je sve loše, smatramo da je u društvu, politici i gospodarstvu dovoljno negativne energije", rekao nam je Mladen Fogec. "Želimo nastupiti kao partneri gospodarstvu i stakeholderima koji mogu donijeti promjene da se još više ulaže u Hrvatsku. Postoje aspekti u gospodarstvu i društvu čijim bi se unapređenjem moglo napraviti promjene, no odlučili smo istaknuti da je čaša polupuna umjesto poluprazna", kaže. Koliko ulagači na terenu konkretno osjete dosadašnje poteze Vlade za privlačniju ulagačku klimu, poput poreznih i administrativnih rješenja, bržih procedura?

"Najviše je učinjeno, i jedino što se trenutno osjeti, su porezne reforme odrađene u etapama. Još nedostaju neka rasterećenja za strane ulagače, ali možemo reći da se čaša tu počela puniti", oslikava predstavnik stranih investitora, dodajući da će poruke koje spremaju biti jasne i lako dokučive svima vezanima za procese na kojima treba raditi.  Područje na kojem strani ulagači (i ostali poduzetnici koji svakodnevni kruh zarađuju na tržištu) ne percipiraju napredak je javna uprava, sve što se može podvesti pod egidu administracije i birokracije.

"Godinama se ništa ne radi na području javne uprave unatoč vapajima iz raznih dijelova gospodarstva. U tunelu postoji par krijesnica, poput Bjelovara koji je puno učinio na transparentnosti i digitalizaciji, ali to je sve", poručuje Fogec. 

Prilika je predsjedavanje 
Od osnivanja 2012. Udruženje stranih ulagača aktivno radi na dijalogu s Vladom po pitanju poboljšanja poslovne klime s ciljem realizacije što više stranih investicija. Poslovnu klimu ne obilježava samo šuma propisa, (pre)često mijenjanje pravila igre, nesigurnost pravnog sustava nego i mentalitet pa nije rijetkost da se na strane ulagače (još uvijek) gleda sumnjičavo.

Istini za volju, s obzirom na iskustva i percepciju zemlje, mnoge strane kompanije (poput američkih) teško se odvažuju zakoračiti na domaće tržite. Prilika da se to promijeni moglo bi biti aktualno predsjedanje Hrvatske Vijećem EU. "Apsolutno da je to prilika. Mogu parafrazirati riječi izraelskog veleposlanika koji je rekao da smo 'najskrivenija tajna EU-a'. Prepoznaju nas zbog sportaša, no poslovni svijet ne nas ne vidi kao gospodarsku mogućnost. Sad je izvrsna prilika da se to napravi za što nam treba jaka gospodarska diplomacija", zaključio je Fogec.

Komentirajte prvi

New Report

Close