Bez Vladinih mjera za tvrtke u kojima država ili JLS imaju iznad 25%

Autor: Marija Brnić , 09. travanj 2020. u 21:59
Hrvatska lutrija s resornim tijelima još pokušava ispregovarati da se za nju ipak učini iznimka/PETAR GLEBOV/PIXSELL

Izuzeće je predviđeno za poslodavce iz Sektora C i I, odnosno prerađivačku industriju i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Mogu li i državne tvrtke koristiti vladine mjere za pomoć poduzetnicima kojima je zbog pandemije narušena aktivnost, pitanje je koje se otvorilo informacijom da je više tih tvrtki zatražilo potporu za očuvanje radnih mjesta, te su ju dobile, dok je Hrvatskoj lutriji zahtjev odbijen.

U resornim institucijama pojašnjavaju kako je odlukom Vlade jasno rečeno da se ta mjera ne odnosi na poslovne subjekte čiji su osnivači RH, županije i jedinice lokalne samouprave i sudjeluju u vlasničkoj strukturi s više od 25%.

Izuzeće je predviđeno za poslodavce iz Sektora C i I, odnosno prerađivačku industriju i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

To je i razlog zbog kojega su zahtjevi tvrtkama iz portfelja CERP-a, u kojemu su uglavnom proizvodne tvrtke, zahtjevi odobreni, za razliku od Hrvatske Lutrije. Zasad nismo dobili informaciju koliko je među poslodavcima koji su zatražili i dobili potporu za očuvanje radnih mjesta onih iz kategorije državnih tvrtki.

Što se Hrvatske lutrije tiče, budući da ona prihode ostvaruje na tržištu i trenutno gotovo uopće ne posluje, te će doći u pitanje i uplata više od 20 posto prihoda (za ovu godinu predviđeno je 100 milijuna kuna) kojim država financira kulturne, sportske, humanitarne i slične humanitarne projekte, ta tvrtka još nastoji s resornim ministarstvima financija, rada, te HZZ-om ispregovarati da se za nju učini iznimka, te za njezinih 1200 radnika čije su poslovnice zatvorene zbog koronavirusa, dopusti korištenje minimalca. Pregovori traju.

Komentirajte prvi

New Report

Close