Bez svježeg i povoljnog kapitala teško dugoročno postići dinamični rast

Autor: Marija Crnjak , 08. lipanj 2021. u 22:00
Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije/PD

Sudionici okruglog stola pokušali su odgovoriti na pitanje kako 160 milijardi kuna koje leže na računima HNB-a i poslovnih banaka učiniti što dostupnijima gospodarstvu.

U ovoj će godini na globalnoj razini doći do izraženijeg oporavka gospodarstva, a Hrvatska bi prema procjenama trebala rasti oko pet posto i po tome biti jedna od uspješnijih članica EU.

Specifičnost oporavka u Hrvatskoj pritom bi trebao biti izraženiji oporavak sklonosti potrošnji, rast investicija pod utjecajem obnova Zagreba i Banije nakon potresa, te znatni priljevi iz različitih EU fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher na okruglom stolu Kako potaknuti financiranje i razvoj u organizaciji HGK.

Istaknuo je kako će u tom procesu jednu od najvažnijih uloga imati financijske institucije jer će bez svježeg i povoljnog kapitala biti teško dugoročnije ostvariti dinamičan rast.

Sudionici okruglog stola pokušali su odgovoriti na pitanje kako 160 milijardi kuna koje leže na računima HNB-a i poslovnih banaka učiniti što dostupnijima gospodarstvu.

Vedran Šošić, glavni makroekonomist HNB-a istaknuo je da se u prvom kvartalu ekonomska aktivnost vratila na pretkriznu razinu, ali da se u drugom usporava.

“Naša prognoza je rast od 6 posto, a osobno bi se kladio i na nešto višu stopu, međutim, oporavak je asimetričan. Dio djelatnosti se jako lijepo oporavlja, poput građevinarstva, a dio još uče teške posljedice pandemije. Devize nam stižu, HNB ih otkupljuje i povećava likvidnost.

Kamate su najniže ikad, ali kreditna aktivnost je nakon početnog skoka ostala prigušena jer su banke zaoštrile uvjete kreditiranja”, istaknuo je Šošić. Ivan Jandrić, član Uprave Addiko Banke i predsjednik Udruženja banaka HGK podsjetio je da se klijenti kojima je završio moratorij sada suočavaju s realnošću, a još je sve neizvjesno.

Komentirajte prvi

New Report

Close