Bez pomoći države i EU: Grad Zagreb za više 160 milijuna kuna kreće u obnovu kultne dvorane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2023. u 14:34
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ove godine se INmusic festival neće održati, a organizatori festivala i gradonačelnik se nadaju da će festivala biti iduće godine. 

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je najavio modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje koja kreće iduće godine kroz projekt Zagreb vrijedan 1,8 milijardi kuna, a dio troškova će biti pokriven povećanjem cijena koje su najavljene za 1. ožujka ove godine.

U Zagrebu 97 posto građana ima pristup vodi i vodoopskrbi, a 86 posto ima pristup javnoj odvodnji. Projekt Zagreb pokreće modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje.

“Za projekt je potrebno osigurati 30 posto sredstava od strane same Vodoopskrbe i odvodnje kako bi mogli povući taj novac upravo za proširenje vodoopskrbne mreže posebno u podsljemenskim naseljima i najrjeđe naseljenim područjima kao što su to Brezovice. Trenutno je projekt još u pripremi, a realizacija kreće nakon ove godine i trajati će do 2028.”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Kako bi mogli Projekt Zagreb realizirati napominju da su nužna i najavljena povećanja cijena koja kreću od 1. ožujka. Ističu da je 15 posto nužno kako bi osigurali oko 400 milijuna kuna koji su potrebni za sufinanciranje od 30 posto, a 70 posto sredstava će biti povučeno iz EU fondova. Navode kako je riječ o najvećem ulaganju u vodoopskrbu u nekoliko desetljeća.

“Zagrebački holding je već 2007. godine izdao obveznice za modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje, a u te svrhe su potrošili manje od dva posto. To je upravo ona obveznica koja nama dolazi na naplatu od 2,3 milijarde kune u srpnju zato što dug nisu u ovih 14 godina vratili”, pojasnio je.

Promjene u Holdingu

Tomašević je istaknuo kako je skupština Zagreb Holdinga razriješila Ratka Bajakića na njegov zahtjev. “Zahvalni smo na njegovom doprinosu u financijskoj stabilizaciji poslovanja Holdinga, posebice u onim prvi mjesecima kad smo došli na vlast,” izjavio je gradonačelnik.

Pošto se financijsko restrukturiranje unutar holdinga približava kraju i slijedi faza operativnog restrukturiranja upravo zbog te promjene su došli do zajedničke odluke o zamjeni.

Odlučili su da će Bajakića zamijeniti Kristijan Starčević. “Stračević će doprinijeti u aspektu operativnog rekonstruiranja, budući da se radi o osobi koja ima 20 godina menadžerskog iskustva.” istaknuto je na konferenciji za medije.

Na pitanje povišenje cijena poslovni prostora u Zagrebu gradonačelnik je istaknuo da neki poslovni korisnici koji unajmljuju od grada plaćaju i tri puta nižu cijenu od onih koji unajmljuju od privatnika.

“Imamo potpuno nesređenu situaciju. Nije riječ o poskupljenu, jer će nove početne cijene i dalje biti 20 posto jeftinije od tržišne cijene”, napomenuo je Tomašević.

Obnova Doma sportova trebala bi, kaže, krenuti krajem ove godine, a riječ je o iznosu od oko 150-160 milijuna kuna za koji vrlo vjerojatno Grad Zagreb neće dobiti pomoć od države niti će moći povući sredstva iz EU fondova.

Ove godine se INmusic festival neće održati, a organizatori festivala i gradonačelnik se nadaju da će festivala biti iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close