Niste platili potvrdu da niste duševno bolesni ili zarazni? Onda nema u turizam

Autor: Marija Crnjak , 01. svibanj 2014. u 22:00
Kazna za iznajmljivača koji nema potvrdu može iznositi i 1000 kuna/FOTOLIA

Nije jasno propisano treba li potvrde uz naplatu izdavati medicina rada ili pak obiteljski liječnici.

Privatni iznajmljivači svakog travnja moraju izvaditi liječničku potvrdu da nisu duševni bolesnici, te da nemaju određene zarazne bolesti, što diskriminira dio poduzetnika koji s dijagnozama normalno funkcionira. Nadalje, nije jasno propisano treba li potvrde uz naplatu izdavati medicina rada ili pak obiteljski liječnici, što velik broj obiteljskih liječnika koristi te bez osnove potvrdu naplaćuje u iznosu od 120 do 200 kuna, i to često bez računa, upozoravaju udruge privatnih iznajmljivača.

Poduzetnici u turizmu godinama se bore da se navedene liječničke potvrde ukinu, a u međuvremenu od nadležnih službi uzalud pokušavaju dobiti tumačenja koja bi razrješila brojne nejasnoće u provedbi. Za početak, sporan je Pravilnik Ministarstva turizma o kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, prema kojem je iznajmljivač dužan "svake godine u travnju pribaviti potvrdu od ovlaštene zdravstvene ustanove, da oni ili netko od članova njihovog domaćinstva koji s njima žive u istoj zgradi, odnosno stanu, nisu evidentirani kao bolesnici…ili kao duševni bolesnici koji bi zbog svog stanja ili ponašanja mogli ometati, odnosno ugroziti okolinu".

"Te su povrde potpuno nepotrebne i apsurdne, kao i njihova naplata te vremenski rokovi. Primjerice, imamo problem s brojnim osobama kojima je dijagnosticiran PTSP, jer ne mogu dobiti potvrdu i ne mogu se baviti turizmom, iako nisu nikakva prijetnja okolini. Nadalje, ako potvrde izdaju liječnici obiteljske medicine kojima HZZO plaća glavarinu, oni ne smiju naplaćivati potvrde, što na žalost u brojnim primjerima nije slučaj. Potvrdu može naplatiti jedino medicina rada ili liječnik kod kojeg nemate karton", pojašnjava Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Pinezić svoju potvrdu besplatno dobiva od svog obiteljskog liječnika. Pinezić ističe i apsurdan rok za izdavanje potvrde, nakon kojeg se plaćaju kazne u visini i do 1000 kuna.Grubom računicom, kad bi svaki od ukupno 60-ak tisuća privatnih iznajmljivača platio u prosjeku 150 kuna za potvrdu, godišnje bi se u liječničkim blagajnama moglo skupiti čak devet milijuna kuna. Ako bi se potvrda izdala i za ostale članove kućanstva, što također stoji u Pravilniku, brojka bi bila daleko veća.

Međutim inspektori prema iskustvima iznajmljivača uglavnom ne traže potvrde za ostale članove kućanstva, no to kao i brojni drugi detalji ove zakonske obveze očito ovisi o volji pojedinaca. Tako su i ovog travnja neki poduzetnici kod svojih doktora plaćali potvrde i do 200 kuna, s ili bez računa, a neki su ih dobivali besplatno. Udruga iznajmljivača "Spektar" na svojim je internetskim stranicama zadnjeg dana travnja objavila dopis HZZO-a Rijeka u kojem se navodi da se "opredjeljenim osiguranim osobama izdavanje liječničkih potvrda u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite ne naplaćuje". Udruga je stoga svoje članove koji su potvrdu platili, uputila da u HZZO-u zatraže povrat novca.

Zapitali smo stoga HZZO je li naplata potvrda opravdana, te mogu li iznajmljivači dobiti povrat, te smo dobili nejasan odgovor. "Naplata zdravstvenih potvrda u određene (gospodarstvene, sportske i druge nezdravstvene) svrhe koje se izdaju od strane ugovornih doktora HZZO-a predviđena je Planom i programom mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Plan i program donosi Ministarstvo zdravlja, te vas stoga upućujemo da se za odgovor obratite Ministarstvu zdravlja", kažu u Zavodu, u kojem obično dobro znaju kako bi se trebali ponašati njihovi ugovorni partneri. Kako nam je odgovor iz Zavoda stigao relativno kasno dan uoči praznika, iz Ministarstva zdravlja još nismo dobili njihovo tumačenje cijele zbrke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close