Bez milijarde od države – nestašica lijekova

Autor: Marija Brnić , 16. srpanj 2020. u 11:41
Dug veledrogerijama premašio 4,1 mlrd. kuna/Foto: Pixabay

I iz HUP-ove koordinacije kažu da više nemaju potporu banaka i da im proizvođači više ne žele isporučivati lijekove bez plaćanja.

Uoči konstituiranja nove Vlade veledrogerije ponovno alarmiraju zbog naraslog duga i, štoviše, najavljuju da će od ponedjeljka obustaviti isporuku lijekova i ostalog medicinskog materijala bolnicama.

Dug je po njihovim izračunima, prema 40 veletrgovaca već premašio 4,1 milijardi kuna, a od toga je na naplatu dospjelo 3,6 milijardi.

Kako se neslužbeno doznaje, predstavnici veledrogerija pokušali su proteklih dana razgovarati s predstavnicima Vlade o mogućnosti rješavanja ovog problema koji se konstantno perpetuira, ali je s pandemijom koronavirusa dodatno eksplodirao, no pomak prema “gašenju požara” nije postignut.

Premijer: Već uobičajeno

Jučer su stoga reagirale strukovne organizacije veledrogerija pri HUP-u i HGK s javnim obznanjivanjem namjere da, među ostalim, već danas bolnice izvijeste da im od ponedjeljka prekidaju isporuku lijekova i ostalih materijala.

Kao i mnogo puta dosad, od predstavnika veledrogerija odaslane su poruke da je “stanje neodrživo”, da su “došli do zida”, te da “zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sad otežano podmiruju svoje obveze prema dobavljačima”.

500

milijuna kuna već se u bankama zadužila Medika, najveća veledrogerija na hrvatskom tržištu. Više od toga banke im ne daju

Predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK i član Uprave Phoenix Farmacije Tomislav Kulić poslao je poruku Vladi da je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna, kako bi se izbjeglo situaciju da se prekine opskrba i dođe do nestašice lijekova.

Po njegovim riječima, veledrogerije su već učinile sve da se ovakav scenarij izbjegne, čak su se i zadužile za više od milijardu kuna. No, tu su se, poručuje Kulić, mogućnosti potpuno iscrpile.

I iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija su poručili da više nemaju potporu banaka za kreditiranje i da im proizvođači više ne žele isporučivati lijekove bez plaćanja.

Premijer Andrej Plenković jučer nije bio nimalo uzbuđen zbog upozorenja veledrogerija. Kratko je prokomentirao da su to već uobičajene situacije te objasnio da će o rješavanju problema s veledrogerijama idućih dana razgovarati ministar zdravstva Vili Beroš.

40

veletrgovaca lijekovima očekuje rješenje koje bi bilo trajno, jer je stanje neodrživo i već sad otežano podmiruju obveze prema dobavljačima

Čelni čovjek najveće drogerije Medika Jasminko Herceg požalio se kako upravo s Berošem ne uspijeva uspostaviti komunikaciju, jer mu se ne javlja na telefon. U slučaju njegove tvrtke, kaže, došlo se do zida u bankama, zadužili su se 500 milijuna i više od toga banke ne daju.

“Ako mi kao najveća veledrogerija s godišnjim prometom od 3 do 4 milijarde kuna više ne možemo isporučivati lijekove sumnjam da će oni manji moći”, izjavio je Herceg.

Ne zanima ih gašenje požara

Od ukupnog iznosa potraživanja, inače, tri četvrtine odnose se na četiri najveće veledrogerije, Mediku, Oktal Pharmu, Medical Intertrade i Phoenix. Iz podataka koje su iznosile veledrogerije, krajem prošle godine dospjeli dug bolnica iznosio je 3,1 milijardu kuna.

U ožujku je Vlada omogućila saniranje dijela duga bolnica, no sa zahuktavanjem koronakrize dugovi ponovno bukte, pa ne da se dinamika plaćanja počela popravljati, nego se pogoršava, a prošli mjesec dug je narastao za 200 milijuna.

Prije godinu dana mjesečno su obveze veledrogerijama rasle po 150 milijuna kuna. Ovom dinamikom, ako se ne zaustavi, obveze stvorene u ovoj godini preći će, kaže Kulić, 2,2 milijarde kuna. Izgledno je da predstoje razgovori s resornim ministrom, no veledrogerije zanima ne samo “gašenje požara” nego i razgovori o trajnom rješenju, koje se dugo načelno najavljivalo iz Vlade, ali ga ni u ovom trenutku nema na vidiku.

Stoga veledrogerije najavljuju da će, one koje će biti u mogućnost, iz zaliha opskrbljivati prvenstveno bolnice koje su im u stanju platiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close