Bez dokaza o posjedu stoke više nema zemljišta

Autor: Marija Brnić , 02. lipanj 2019. u 09:03
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dokinuta praksa koju je uveo bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uredbom iz 2014. godine.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić još je jednom intervenirao u kriterije za dobivanje šumskog zemljišta u zakup, vrući krumpir kojim se bavio protekle dvije i pol godine, zbog kojeg je mnogima koji su se okoristili stao i na nogu, a što ga je, kako se špekuliralo, stajalo i afere "špic-cipele".

Još lani je, naime, Tolušić izmijenio uredbu o zakupu državnog šumskog zemljišta i dokinuo praksu koju je uveo bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji od 2014. nije više tražio od zakupaca da imaju programa korištenja šumskog zemljišta i imaju stoku. To je rezultiralo pojavom novoosnovanih tvrtki koje su bez ijednog grla stoke dobivale u zakup šumsko zemljište, te koristile i poticaje. Još lani korigirana je Jakovinina Uredba, a jučer je uz odobrenje Vlade i dodatno uređena.

Udvostručen je tako broj godina na koje će se zemljište moći dobivati u zakup za ispašu stoke, te razvoj turističke djelatnosti u ruralnim krajevima, s pet na deset godina, a uvedena je i mogućnost dobivanja zemljišta u zakup radi uzgoja drvenastih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase. Konkretno, radi se o traženim i ekonomski potentnim sirovinama poput miskantusa, johe, breze, graba, te nekoliko vrsta topola, vrba i paulovnije.

Osim visine zakupa za odabir najboljeg ponuđača za zakup šumskog zemljišta za pašarenje uvjet je da pravna ili fizička osoba bude registrirana u Upisniku poljoprivrednika te da je vlasnik ili posjednik stoke. To znači da će dobiti do 3,3 hektara po uvjetnom grlu odnosno za 100 krava može se dobiti 330 hektara šumskog zemljišta.  Posebno će se provjeravati jesu li uredno ispunili obveze po ranijim ugovorima o zakupu, te da kandidati nemaju dug po osnovu "korištenja šumskog zemljišta evidentiranog u ARKOD sustavu bez valjane pravne osnove za cjelokupni period korištenja tog zemljišta, prijašnjega protupravnog prisvajanja i drugih protupravnih radnji". Prednost će ponovno imati domicilni stočari, te oni mlađi od 41 godine.

 

3,3 hektara

može se dobiti u zakup po grlu stoke

"Više se neće moći dogoditi da netko bez jednog grla stoke dobije u zakup šumsko zemljište, niti će biti moguće da se u zakup dobiju zemljišta koja uopće nisu namijenjena za pašarenje, a koja su služila za izvlačenje poticaja", poručio je Tolušić.  Ostaje odredba da se ne prihvaćaju ponude čija visina zakupa prelazi 100% početne vrijednosti natječaja, a kod zakupa za uzgoj drvenastih kultura kratkih ophodnji kandidati će morati biti registrirani za obavljanje poslova proizvodnje biomase i u Upisniku proizvođača drvenastih kultura kratkih ophodnji.

Osim toga, morat će dokazati da imaju ugovorenu proizvodnju i isporuku biomase. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede sustavu ARKOD evidentirano je 30.476 hektara šumskog zemljišta namijenjenog za pašarenje, a kojim gospodare Hrvatske šume. To zemljište koristi oko 3700 fizičkih i pravnih osoba, s tim da važeći ugovori o pašarenju postoje za 14.172 hektara, dok za 16.304 hektara ne postoje ugovori.

Od budućih javnih poziva temeljenih na novoj Uredbi u Ministarstvu očekuju minimalan godišnji prihod od 15 milijuna kuna, a zakup će naplaćivati Hrvatske šume. Ta državna tvrtka novom Uredbom dobiva i veću ulogu u aktivnostima oko zakupa šumskog zemljišta, jer umjesto Ministarstva poljoprivrede sav nadzor ugovorenih zakupa ubuduće će obavljati HŠ, a i u Povjerenstvu koje donosi odluke u kojem su dosad sjedili redom predstavnici Ministarstva ubuduće će predsjedavajući i dva člana biti iz HŠ, a ostala dva člana iz Ministarstva.

 

16 tisuća

hektara državnog šumskog zemljišta bez ugovora o zakupu

Odluku po njihovu prijedlogu više neće službeno usvajati ministar poljoprivrede, nego HŠ. Interes za zakup šumskog zemljišta, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, je izuzetan. U Lici i Dalmaciji vlada veliki interes za pašarenjem, dok u kontinentalnom dijelu Hrvatske potencijalni investitori oko najviše bacaju na zakup za uzgoj drvenastih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase.  "Već sada imamo najave i interes za najmanje 35 tisuća hektara šumskog zemljišta za uzgoj biomase", ističu u Ministarstvu.

Što se tiče turističke namjene i sportsko-rekreacijskih sadržaja, interes je jak u cijeloj zemlji, zbog razvoja selektivnih oblika turizma. Prve natječaje HŠ planiraju objaviti kroz mjesec do dva za pašarenje, turizam, sport i rekreaciju, dok će oni za uzgoj biomase u objavu krenuti na jesen. A u međuvremenu, HŠ će pokrenuti naplatu za dosadašnje korištenje šumskog zemljišta od svih korisnika koji nisu imali važeće ugovore i nisu plaćali zakupninu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close