Bez aktivnog praćenja razvoja struke dobar rad nije moguć

Autor: Marta Duić , 01. rujan 2019. u 22:01
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Studentica računarstva i matematike na PMF-u Jelena Kurilić govori o iskustvu polaska intenzivne Ljetne škole u organizaciji softverske tvrtke Agency04.

Jelena Kurilić, studentica 1. godine diplomskog studija računarstva i matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na kojem je završila i preddiplomski studij matematike, bila je polaznica Ljetne škole softverske tvrtke Agency04. Ove se godine na Školu prijavilo čak 582 kandidata, odabrano ih je 36 koji su po završetku dobili certifikat, a mogu se prijaviti i za posao u agenciji. Jelena Kurilić govori kakvo je iskustvo stekla, što je naučila i koliko je danas ključno raditi na razvoju dodatnih vještina.

Kako ste saznali za Ljetnu školu i odlučili se prijaviti?

Saznala sam preko oglasa na fakultetu i odlučila se prijaviti jer je ta škola jedna od rijetkih koja nije ljeti tražila da boravim u Zagrebu. Vidjela sam idealnu priliku da budem doma u Pagu i uz to dobijem praktično znanje za budući posao.

Imali ste 'radno' ljeto ispunjeno učenjem?

To je tako bilo prvi put. Dosad se nisam osjećala spremno primijeniti teorijsko znanje s fakulteta. Skok s teorije na praksu je težak za sve studente moje struke koji smo počeli s teorijskom matematikom i tek se na diplomskom studiju usmjerili na računarstvo.

Na koje načine fakultet ulaže u stjecanje vještina? Imate li obvezne prakse?

Na fakultetu, nažalost, nedostaje prakse i nemamo puno mogućnosti dobiti uvid kako stvari funkcioniraju u realnom sektoru. Stoga se većina kolega tijekom ljeta prijavljuje na prakse i škole koje organiziraju različite firme kako bi stekli iskustva i dobili uvid u radno okruženje koje ih očekuje.

 

582kandidata

prijavilo se na ovogodišnje izdanje Ljetne škole, a odabrano ih je 36 koji se mogu i prijaviti za posao u agenciji

Koliko je Ljetna škola trajala i što je ponudila studentima?

Trajala je pet tjedana. Naučili smo kako razvijati Java aplikaciju koristeći Spring Boot. Svaki tjedan morali smo pogledati online lekcije koje bi nas pripremile za rješavanje zadataka. Tjedne zadatke rješavali smo individualno uz komunikaciju međusobno i s mentorima. Svi koji smo uspješno riješili sve zadatke na kraju petog tjedna imali smo dvodnevni ‘hackathon’ i u timovima po pet osoba rješavali zadatak koji je obuhvaćao gradivo prethodnih tjedana. Mogli smo se mirno posvetiti rješavanju jer nam je u firmi bio organiziran smještaj s hranom.

Što je za vas bilo posebno zanimljivo?

Najviše mi se svidio ‘hackathon’. Kao grupa ljudi različitih obrazovanja, trebali smo u ograničenom vremenu riješiti zadatak. Ovaj oblik zaključnog natjecanja doveo je do napetog okruženja u kojem smo uz strpljenje, dobru komunikaciju i organizaciju željeli pokazali naučeno i ostvariti što bolji rezultat. Na kraju smo se svi smijali zajedničkim greškama i shvatili da smo u ta dva dana jako puno naučili.

Tko su vam bili mentori?

Moji mentori su bili Mia Matić i Nikola Mašić. Mia je bila polaznica škole tako da nam je davala savjete iz prve ruke i ukazivala na greške koje je i sama radila. Nikola je iskusniji, dao je savjete u vezi programiranja i poticao nas na jednostavan pristup problemima. Mentori su nam stalno bili na raspolaganju za pomoć i savjet. Dosta sam od njih naučila i to će mi znanje pomoći u daljnjoj karijeri.

Što vam je od svega naučenog najbitnije za buduće zaposlenje?

Stekla sam prvo iskustvo povezano s mojim budućim poslom i shvatila kako je timski rad uz opuštenu atmosferu neizostavan za uspješnu izvedbu projekata i osobni rast.

Koliko je danas ključno dodatno ulaganje u znanje i vještine?

Mislim da je vrlo bitno jer nam fakultet osim teorijske podloge ne nudi dovoljno praktičnog iskustva koje bi nas pripremilo za rad u realnom sektoru i dodatno motiviralo za studij. Većina mojih kolega zato se i prijavi na ljetne škole i prakse kako bi stekli iskustvo i postali što kompetitivniji na tržištu.

Koliko to pomaže za budućnost i posao nakon fakulteta?

Puno, jer time pokazujemo da smo spremni dodatno ulagati u sebe i širiti znanje. Bez aktivnog praćenja razvoja struke dobar rad nije moguć, pogotovo ne u brzo razvijajućim strukama.

Očekuje li vas nakon Ljetne škole i praksa i posao u Agency04?

Sada me očekuje studentska praksa jer mi je ostala još jedna godina studija. Veselim se novim izazovima i vjerujem da će mi praksa pomoći da nadogradim znanje i dodatno me motivirati za kraj studija.

Komentirajte prvi

New Report

Close