Beroš uputio važnu poruku antivakserima, Markotić kaže da se virus može biti i u spermi

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2021. u 13:30
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je u petak da broj novozaraženih u Hrvatskoj raste, njihov udio u broju testiranih danas iznosi 8,4 posto, pa je samo pitanje vremena kada će početi docjepljivanje trećom dozom cjepiva.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je antivakserima kako je njihova odluka da se ne cijepe legitimna, ali širenje dezinformacija vraća nas korak nazad.

Beroš je pozvao još jednom sve građane da vjeruju znanosti i izaberu cijepljenje jer 51,34 posto cijepljenih građana u Hrvatskoj nije dovoljno u borbi protiv virusa.

Upozorio je da se dob hospitaliziranih spušta, u četvrtom valu do sada je hospitalizirano 108 djece do 18 godina starosti, što je određeno povećanje.

Tako je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti trenutno četvero djece s covidom, a po riječima Markotić djecu se hospitalizira kada imaju visoku temperaturu, upalu pluća te se sumnja da bi se mogao razviti multiinflamatorni sindrom.

S obzirom da šest mjeseci nakon druge doze cjepiva razina antitijela pada na razinu od tri tjedna nakon prve doze, Markotić nije isključila mogućnost da ćemo se ubuduće jednom godišnje cijepiti protiv covida, kao i protiv gripe.

Covid utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca

Osvrnula se i na povezanost covida i reproduktivnog zdravlja te istaknula da se prema dosadašnjim podacima vidi da infekcija može značajno utjecati na smrt ploda i prerano rođenje, kao i na kasnije posljedice.

Zaražene trudnice češće završavaju na intenzivnoj skrbi, njihova djeca češće su na neonatološkim odjelima. Kod muškaraca je primijećeno da se virus može naći u testisima i ejakulatu, rekla je Markotić.

“Istodobno dosadašnje studije kod cijepljenih ne pokazuje ništa od toga. Pokušava se plasirati u javnost da cijepljenje utječe na sterilnost muškaraca i žena, što nema nikakvog uporišta, dok su jasni pokazatelji da infekcija utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca”, poručila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close