Beroš uputio važno upozorenje građanima, o svemu je obaviještena i policija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2023. u 09:18
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

“Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare. Na to smo upozoravali i kada je bio slučaj s dr. Paladinom, a sada su i meni ukrali identitet”, rekao je Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako se problemi u radu Centralnog zdravstvenog informatičkog sustava (CEZIH) zbog kojih građani jučer i danas prijepodne nisu mogli u ljekarnama podići lijekove putem eRecepta – događaju zbog preseljenja CEZIH-a na novu lokaciju.

“Do problema u sustavu dolazi zbog migracije iz HZZO-a  u prostorije Centra dijeljenih usluga”, istaknuo je Beroš na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova operacijska sala u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

CEZIH se seli na novu lokaciju zbog nadogradnje i održavanja, a sam proces migracije trajat će oko godinu dana i donositi povremene poremećaje u funkcionalnosti sustava.

Naime, zbog problema u CEZIH-u građani jučer i danas prijepodne nisu mogli u ljekarnama podići lijekove putem eRecepta, a nisu bili dostupni ni eUputnice i eNalazi.

“Na provideru usluga je da probleme promtno riješava. Molimo pacijente, ljekarnike i liječnike za strpljivost jer se ovakve stvari događaju u svim europskim državama. Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano“, rekao je ministar zdravstva.

Istaknuo je i da je održavanje CEZIH-a iznimno skupo, te je za prošlo trogodišnje održavanje iznosilo između 90 i  100  milijuna kuna.

Ministar Beroš komentirao je i objavljivanje lažnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima i metodama na internetu, u kojima se pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui liječnika, pa se tako lažno objavljene i njegove navodne preporuke za upotrebu lijeka protiv bolova u zglobovima.

“Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare. Na to smo upozoravali i kada je bio slučaj s dr. Paladinom, a sada su i meni ukrali identitet”, rekao je Beroš.

O svemu je, kaže, obaviještena policija, a većina servera s kojih se događa krađa identiteta, nije smještena u Hrvatskoj, što predstavlja dodatan problem.

Beroš se osvrnuo i na širenje hripavca u Dalmaciji.

“Trenutno su potvrđena 63 slučaja, od kojih su 43 u Splitsko-dalmatinskoj županiji”, rekao je te ponovno istaknuo odgovornost roditelja i obavezu cijepljenja.

Upozorio je i da je glavni uzrok ove mini epidemije hripavca odbijanje roditelja da cijepe djecu čime ih nesvjesno dovode u opasnost te je apelirao na odgovorno ponašanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close