Beroš najavio velike promjene u tempu i načinu cijepljenja, evo svih novosti

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2021. u 12:31
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

O situaciji s koronavirusom na današnjoj sjednici Vlade izvijestio je ministar Vili Beroš. Iznio je i plan strategije za dalje što mu je u zadatak, nakon fijaska s platformom CijepiSe, u zadatak dao premijer Andrej Plenković.

“U Hrvatsku je zasad pristiglo više od milijun doza cjepiva. Dosad je aplicirano 825.000 doza. Obuhvat cijepljenja veći od prosječnih 16 posto  postignut je u dobnim skupinama od 65 godina i više. Najveći obuhvat prvom dozom je u Zagrebu 18%, a potom slijedi Sisačko-moslavačka županija. HZJZ je objavio preporuke za sprečavanje širenja zaraze tijekom izbornih skupova. Objavljen je revidirani popis država za koje pri dolasku u Hrvatsku treba primijeniti posebne mjere pri ulasku. Prethodno važećem popisu dodana je Indija”, rekao je Vili Beroš.

“U sklopu intenziviranja kampanje cijepljenja uputili smo dopis Ministarstvu obrane i Crvenom križu radi aktivnog uključivanja. Traži se da se teškim pacijentima omogući posjet obitelji u bolnicama. Pritisak na bolnički sustav ne jenjava, no zbrinjavamo oboljele.

Dolazak veće količine cjepiva omogućuje intenziviranje cijepljenja na masovnim punktovima. Putem prijave kod liječnika obiteljske medicine, telefonski ili prijavom na platformu Cijepise, pozivam građane da se prijave na cijepljenje”, dodao je.

Naglasio je da je osiguran dovoljan broj doza cjepiva: “Vlada RH je osigurala dovoljne količine cjepiva. Ključna je i uspostava jasnog zapovjednog lanca. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a. To se postiže na temelju novih pravnih odluka kao što je odluka u obaveznom sudjelovanju javnih i privatnih zdravstvenih radnika u provođenju cijepljenja. Imenovana su tri nova koordinatora – prvi za organizaciju cijepnih mjesta, drugi za distribuciju i treći za informatičku podršku.”

“Obavezno je sustavno upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu. Obavezno je i cijepljenje sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je jasno razrađen. Liječnici obiteljske medicine obavezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljenje i cijepit će ih se putem pozivnih centara. Formirani su i mobilni timovi. Određuju se i dodatne lokacije diljem Hrvatske”, rekao je Beroš.

“Osigurat će se na svim lokacijama dovoljne količine raznovrsnih cjepiva. Preduvjet za izdavanje potvrde o cijepljenju je upisivanje u digitalnu platformu”, rekao je Beroš.

“Jasno je da nakon našeg razgovora i traženja, ovo je priprema da dinamiziramo proces cijepljenja, da to bude napor sedam dana u tjednu”, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je istaknuo da su brojevi novozaraženih od covida-19 prošlih dana počeli padati u odnosu na prethodna dva tjedna, no i poručio kako i dalje nema opuštanja u pridržavanju epidemioloških mjera.

“Ohrabruje što su nam brojevi proteklih dana počeli padati u odnosu na protekla dva tjedna, no trebamo i dalje biti maksimalno odgovorni jer je to najbolji način da ubrzamo pad brojeva zaraženih i umrlih”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Svatko od nas ima aktivnu ulogu u tom procesu i svojim ponašanjem može pridonijeti zaštiti života i zdravlja, ali i gospodarstva i radnih mjesta, naglasio je.

To se, dodao je, posebno odnosi na turističku sezonu te je izrazio zadovoljstvo što je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već počeo proces cijepljenja turističkih djelatnika koji treba i nastaviti.

Napomenuo je i kako je prošloga vikenda ministra zdravstva Vilija Beroša zamolio da pripremi konkretan, ažuriran plan djelovanja kako bi se intenzivirao proces cijepljenja te ponovio da će Hrvatska imati, od kraja prosinca do kraja lipnja, na raspolaganju ukupno minimalno 3,2 milijuna doza cjepiva.

“Svi oni koji budu željeli primiti cjepivo, moći će ga dobiti”, poručio je te ponovio aplel građanima, osobito onima s kroničnim bolestima i starije dobi, da se cijepe na punktovima koji će biti ustrojeni ili već postoje diljem Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close