BAT razmišlja o seljenju proizvodnje iz BiH u Hrvatsku

Autor: Darko Bičak , 29. listopad 2018. u 07:44
Foto: Getty Images

U susjednoj državi više od 40 posto prometa duhanskim proizvodima se odvija izvan okvira legalne trgovine, a glavni krivac za takvo stanje je siromaštvo i neproporcionalno visoka davanja na cigarete i duhanske prerađevine.

Iako su iz British American Tobaccoa (BAT) demantirali da već premještaju proizvodnju cigareta iz Bosne i Hercegovine u svoje pogone u Hrvatskoj te u Srbiji, ne isključuju takvu mogućnost u narednom razdoblju.

Naime, mediji u BiH su objavili da je Uprava BAT-a donijela odluku da će proizvodnju brendova cigareta Aurora, Code i Diva izmjestiti iz Sarajeva u susjedne zemlje. Iz BAT-a su nam kazali da uslužna proizvodnja koju Fabrika duhana Sarajevo (FDS) provodi za BAT nije prestala. " Kako je BAT kupio brendove FDS-a, sukladno preferencijama pušača i stanju na tržištu provodi i  politiku proizvodnje i prodaje istih.

Nažalost, zbog velikih poremećaja na tržištu BiH uzrokovanih rastom trošarina, te zbog pada legalnog tržišta za više od 35% u tri godine, nije ugrožena prodaja i distribucija bivših brendova FDS-a nego i svih drugih brendova BAT-a i drugih takmaca na tržištu.

Na nelegalnom tržištu pojavilo se više od 80 nelegalno proizvedenih brendova. Zbog svega toga i budućnost proizvodnje, ne samo bivših brendova FDS-a, nego i svih ostalih legalno proizvedenih brendova na tržištu BiH je upitna", kazali su nam u BAT-u.

Dodaju da je crno duhansko tržište velik problem regije, a posebice BiH gdje ono premašuje 40% vrijednosti ukupnog tržišta. Glavni razlog za to je visoko porezno opterećenje jer BiH ima najveći udio poreza u maloprodajnoj cijeni cigareta u Europi, s ukupnim nametima koji čine 91% cijene cigareta.

Zbog toga građani plaćaju cigarete najskuplje u odnosu na životni standard u Europi, što ih usmjerava na ilegalno tržište. U BAT-u procjenjuju da zbog toga BiH proračun godišnje gubi više od 230 milijuna KM (cca 115 mil. eura) zbog nelegalnog duhanskog tržišta. Procjene su da je iz legalnih tokova trgovine nestalo u zadnje četiri godine vrijednosti do pola milijarde KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close