Banke poslale važne obavijesti korisnicima oko uvođenja eura

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2022. u 14:35
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine službena valuta postaje euro, a dvojno iskazivanje cijena počelo je od 5. rujna kako bi se građani lakše prilagodili na promjenu vlaute.

PBZ je svojim korisnicima također poslao obavijest vezanu uz uvođenje eura u kojoj navode bitne elemente za preračunavanje koje će se primijeniti u konverziji hrvatske kune u euro.

“Banka će na dan uvođenja eura automatski i bez naknade provesti konverziju kunskih sredstava na računima, depozitima, kreditima i drugom novčanom iskazu vrijednosti po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna”, navode iz banke.

Preračunavanje će se provesti primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Također, prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura neće utjecati na valjanost postojećih ugovora o kreditu, depozitu i štednji u kunama i dr. tako da ne treba sklapati nove ugovore. Cilj je proces uvođenja eura i aktivnosti koje iz toga proizlaze provesti na način da se svima osigura što jednostavnije postupanje, dodaje se.

Razdoblje obveze dvojnog iskazivanja cijena (u kunama i eurima) prema potrošačima počelo je 5. rujna 2022. i završava protekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura, a u tom razdoblju dvojno će se iskazivati se informacije koje su bitne za klijente.

Više detalja možete pročitati na službenoj stranici PBZ banke.

Sličnu obavijest svojim korisnicima poslala je i Zagrebačka banka. “Na dan uvođenja eura kao službene valute iskazane novčane vrijednosti u kunama na skrbničkom i brokerskom računu (računu nalogodavatelja) bit će preračunate u eure primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje definiranih Zakonom.”

Detaljne informacije možete pročitati na službenoj stranici Zagrebačke banke.

Erste banka je također obavijestila svoje korisnike o promjeni valuta, navodi N1.

“Na dan uvođenja eura, svi kunski iznosi automatski će se preračunati u eure na vašim depozitnim, štednim i transakcijskim računima, kreditima te ostalim novčanim iskazima po fiksnom tečaju konverzije. Za preračunavanje se ne obračunava naknada i ne mijenja se jedinstveni broj računa.

Također, uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima se navodi kunska valuta”, navode iz banke.

Preračunati iznosi zaokružit će se na dvije decimale, u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja, a detalje možete pročitati OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close